Psykiatri med patienten i fokus i Landstinget Kronoberg
Landstingets arbete kring att utveckla vuxenpsykiatrin torde vara väl känd hos såväl landstingsstyrelsen som hos Anna Fransson (S). En utvecklingsplan har satts i sjön, en kulturanalys pågår och ett arbete för mer av öppna vårdformer kommer stegvis att snart ta sin början. Information kring detta har bland annat skett på landsstingsstyrelsens sammanträde i början av september och kommer att kontinuerligt fortsätta.
Ändå skriver Anna Fransson att hon får sin information om landstingspolitiken från media, i detta fall från Smålandsposten. Trots att hon själv deltagit på landstingsstyrelsens samanträden! Det är naturligtvis mycket märkligt. Men kanske är braskande sensationer, utan ordentlig källkitik, enklare att kommentera än det verkliga arbetet för att sätta patienterna mer i fokus? Dessutom riskerar ju Anna Fransson att bli felinformerad om hon enbart sätter sin tillit till medias bevakning av olika landstingsfrågor.
Det har hon blivit i det här fallet. Landstingets informationsavdelning har också direkt, via webb och information till ledamöterna i styrelsen, infomerat om arbetet i vuxenpsykiatrin och att det inte är aktuellt med neddragning av vårdplatser. Varför vill inte Anna Fransson kännas vid detta?
Det är få verksamheter som landstinget satsat på så mycket som just psykiatrin där 10 miljoner kronor tillförs i år och ytterligare 10 miljoner kronor nästa år. Samtidigt måste man anpassa en ekonomi där det finns ett stort underskott. Detta underskott beror mycket på att man måste vårda fler patienter på rätt vårdnivå och arbeta mer med att sänka sina kostnader på läkemedel.
Psykiatri är ett stort och viktigt område inom den hälso-och sjukvård som vi bedriver i landstinget. Den mer enkla psykiatrin, som vi alla kan drabbas av under livet, med ångest och lättare depression ska finnas så nära patienterna som möjligt ute på våra vårdcentraler. Den mer specialiserade psykiatrin ska vara integrerad mellan den öppna och slutna vården.
För att ännu mer möta och stötta patienternas behov har vi också nyligen öppnat en psykiatrisk mottagning i privat regi. Det finns goda resurser för att kunna arbeta på ett patientfokuserat sätt!
Det är min förhoppning att till och med det socialdemokratiska landstingsrådet ställer upp på arbetet för öppnare vårdformer och en ekonomi i balans för allmänpsykiatrin.
Och nog kan man begära att ett lanstingsråd, en politisk sekreterare på heltid och 15 ledamöter i landstingsfullmäktige bättre ska kunna sätta sig in i frågor – lanstingets tjänstemän står även till oppositionens förfogande för information och fakta!
SUZANNE FRANK, (M) ordförande i landstingsstyrelsen