Rätt eller fel?
Ett pris innebär extra draghjälp inför den kommande julhandeln. Många vill ge bort en bok av en Nobelpristagare. Jag, och säkert många med mig, fick en Tranströmer förra året. Jag tror inte att jag hade fått just den boken om det inte varit för Nobelpriset. Men nu ligger den där på nattduksbordet, om någon månad kanske den fått sällskap av en Mo Yan. Det är lika bra att erkänna, jag har inte läst något av årets nobelpristagare – ännu.
Rätt eller fel vinnare. Diskussionen kom igång direkt. I vår fredagsbilaga ägnar vi i dag ett par sidor åt Nobelpriset i litteratur.
Årets pris i kemi, fysik och medicin har naturligtvis också fått stor uppmärksamhet. När man lämnar det rent vetenskapliga och börjar tala om de praktiska tillämpningarna av pristagarnas upptäckter blir det intressant.
I år har vi hört berättas om kvantdatorer, hur celler talar med varandra, extremt noggranna klockor och att man kan göra avancerade mätningar för att tidigt kunna upptäcka rörelser i jordskorpan – alltså få säkrare förvarningar vid jordbävningar.
I går kom ett pressmeddelande från SMHI som berättade om att en ny europeisk vädersatellit skickats upp i rymden. Satelliten som heter Metop-B passerar Skandinavien fyra gånger varje dygn. Den skickades upp den 17 september och hjälper redan till att förbättra för SMHI:s meteorologer som nu kan ge ännu säkrare prognoser. Satelliten har en livstid på cirka fem år.
Säkra prognoser eller inte, varje höst blir jag lika överraskad när nattfrosten slår till. Så var det i går, i panik, för att inte komma alltför sent till jobbet, letade jag på morgonen fram vantar och halsduk och dammade av vinterjackan. Detta trots att jag på kvällen hört meteorologens prognos – nattfrost och temperaturer kanske ner mot fyra minusgrader.
GUN-BRITT IDERHEIM