Nyheter

Rätten till en bostad

I den nyligen presenterade S-budgeten kom ett antal välkomnande förslag som alla bidrar till ett bättre boende för alla. Det handlar dels om en skattestimulans för nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder. Det känns skönt att som socialdemokrat se sådana förslag läggas, skriver Tomas Eneroth (S) riksdagsledamot och Charlotta Svanberg (S), kommunalråd Växjö
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2011
Bostäderna på Campus räcker inte till de studenter som söker sig till Linnéuniversitetet.
Bostäderna på Campus räcker inte till de studenter som söker sig till Linnéuniversitetet.Foto: Alexander Mahmoud

I Växjö är det ingen social rättighet att ha bostad. I alla fall inte enligt moderata kommunalrådet Bo Frank som senast i fullmäktige förtydligade med att det är bättre att kommunen ligger högt på rankninglistor över byggplaner. Att människor som står åratals i kö för en hyresrätt är ett problem som kommer i andra hand för Bo Frank.

Tydligast blir bostadsbristen i Växjö för alla de studenter som sökt och kommit in på Linnéuniversitetet. Ansvariga på studentkåren och universitet vittnar om människor som får dagspendla ända från Malmö för att klara av att genomföra sina studier. Alla studenter har inte föräldrar som kan betala insats för en bostadsrätt. En hel del studenter är själva föräldrar.

Exemplen är fler och bottnar alla i att det byggts alldeles för få hyresrätter de senaste åren. Det hela hänger tydligt ihop med Alliansregeringens politik som missgynnar byggande av hyresrätter i förhållande till bostadsrätter och villor. När regeringen backar om att införa ännu ett jobbskatteavdrag har man helt plötsligt inga politiska initativ kvar och framstår mest som trött

Som ägare av sin bostad har man i dag rätt att göra avdrag för räntekostnader och man har också goda möjligheter att investera och bygga om sitt boende med hjälp av ROT-avdraget.

Som boende i hyresrätt har man inga av dessa möjligheter. Skillnaderna mellan boendeformer gör också att skillnaderna mellan människor ökar.

I den nyligen presenterade S-budgeten kom ett antal välkomnande förslag som alla bidrar till ett bättre boende för alla. Det handlar dels om en skattestimulans för nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder. Det känns skönt att som socialdemokrat se sådana förslag läggas.

Det handlar vidare om att ROT-avdraget görs om genom att maxbeloppet man som ägare till en bostad kan ta ut och i stället används över en halv miljard kronor till att rusta upp närmre 60 000 lägenheter.

Att kunna bo på ett rimligt sätt är en grundläggande social rättighet. Vi socialdemokrater backar inte för detta utan lägger skarpa, nya och finansierade förslag på hur bostadsmarknaden ska kunna bli mer rättvis.

TOMAS ENEROTH (S)

CHARLOTTA SVANBERG (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.