Nyheter

Rätten till hyra

Min första lägenhet i Göteborg var mer en lagerlokal än lägenhet. Varje gång vi skulle gå ut fick vi kika ut genom fönstret så att ingen kunde se att lokalen användes till bostad.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

Till en början var det ganska roligt. Men det varade inte så länge. En riktig lägenhet stod överst på listan.

Samma önskan står på många listor även i dag. Lars Wegendal skriver i dag en debattartikel i ämnet miljövänliga hyresbostäder med en överkomlig hyra.

Det är många unga som letar efter just lägenheter som inte behöver det där extra, men med överkomlig hyra. Längre fram i dagens tidning kan ni läsa om att den önskan finns även hos äldre. Det är svårt även för dem att få lägenhet.

Sven Bergenstråhle på hyresgästföreningen tycker att hyresrätterna blivit styvmoderligt behandlade under många år. Det handlar inte om att det inte ska byggas moderna lägenheter. Kostnaden för bygget påverkas inte så mycket om det läggs ekparkett istället för plastgolv. Problemet enligt honom är att de stora byggföretagen inte effektiviserar och rationaliserar byggen i dag. Som exempel tar Bergenstråhle upp mindre privata byggare som har lyckats få ner kostnaden på bygget genom att standardisera insidan av lägenheter och variera utsidan. På så sätt behövs det inte arkitekter varje gång något ska byggas nytt och materialkostnaderna går att pressa på ett annat sätt.

För det måste byggas fler hyresrätter. Eller finns det andra lösningar? En man hörde av sig och sa att företagen borde ta sitt ansvar för sina anställda och införa tjänstebostäder igen. Hör av dig till lobbyn med din åsikt.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.