Nyheter

RUT-avdraget är bästa jobbskaparen

Trots kris och lågkonjunktur har RUT-avdraget skapat 1600 nya jobb under 2012, visar beräkning av Skatteverkets statistik. Nära en halv miljon svenskar har utnyttjat avdraget, en ökning med hela 23 procent under förra året. Så tvärtemot Socialdemokraternas ständiga kritik, RUT-jobben är en succe som gett 8550 vita heltidsjobb! Jobben kostar heller inga skattepengar, som ofta påstås, då skatteavdraget är kostnadsneutralt för staten.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2013

Nästan sjutusen kronobergare har använt sig av RUT-jobb, vilket gett 228 företag i länet uppdrag under 2012. I Kronobergs län beräknas 97 personer arbeta med hushållsnäratjänster, varav 21 nya jobb tillkom under förra året. I alla län redovisas en ökning av användandet men särskilt i Kronoberg har ökningen varit stor, mer än 28 procent. Därmed är RUT-avdraget kanske bästa sättet att skapa jobb!

Kostnaden spelar roll, det är just reformen med avdrag för hushållsnära tjänster ett tydligt bevis på. Det är heller ingen subvention då nya skattepengar inkommer tack vare nya jobben.

Sverige behöver en halv miljon nya jobb. De flesta jobb måste komma inom service- och tjänstesektorn, när tillverkningen går ner. Sverige har jämfört med andra länder betydligt färre enklare jobb och självklart har arbetskostnaden betydelse för tillkomsten av fler jobb. Sverige är det land som har lägst andel av låglönejobb inom Europa, enligt statistik från Eurostat. Här har endast 2,5 procent låglönejobb, som i vårt land betyder timlön lägre än 85 kronor eller 9,9 euro. Näst bäst är Finland med Danmark och Norge därefter på drygt sju procent. Det vore därför inte konstigt om Sverige ökade andelen jobb inom en sektor där löneläget inte är högt, om det innebär att människor kan försörja sig genom arbete.

Ingen vill sänka löner i Sverige men att göra avdrag för del av lönekostnaden är ett utmärkt sätt. Reformen är troligen alliansens bästa för fler i jobb. Socialdemokraterna har hela tiden varit emot skatte­avdraget och har i sin budget en sänkning till hälften. De vill även ta bort sänkningen av restaurangmomsen, som nu visat sig gett femtusen nya jobb, enligt SCB. Hur alla dessa jobb skulle ersättas med S-politik har vi inte sett ett enda förslag på.

För de allra flesta, även de som saknar utbildning eller har andra hinder, lever drömmen om ett jobb.

Ett utvidgat avdrag för tjänsteköp skulle bidra till att skapa ännu fler av de nya jobb som behövs.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.