Annons
Nyheter

S jobbpolitik är ett misslyckande

Gillar facket arbetsgivaren? Många arbetsgivare i landet är moderater eller kristdemokrater. Dessa arbetsgivare som generöst låtit fackföreningar föra en Agitprop (agitation, propaganda) enligt sovjetmodell på tusentals arbetsplatser i Sverige och ålagt dem att dra av höga fackavgifter på arbetarnas netto­löner, skriver Kauko Antbacke.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Foto: 

Gillar facket arbetsgivaren? Många arbetsgivare i landet är moderater eller kristdemokrater. Dessa arbetsgivare som generöst låtit fackföreningar föra en Agitprop (agitation, propaganda) enligt sovjetmodell på tusentals arbetsplatser i Sverige och ålagt dem att dra av höga fackavgifter på arbetarnas netto­löner. Men inte bara det. De drev (1992) genom arbetsgivarens sjuklöneansvar de två första veckorna, ett misstag vars verkningar de nu försöker mildra.

Fackavgifterna går delvis till att stärka social­demokraternas partikassa med många miljoner år­ligen utan att facket frågar sina medlemmar om lov till det. Själv har jag varit medlem i både byggnads- och metall i årtionden men först nu under de senare åren har det klarnat hur mycket av medlemsavgifterna gick till partiets kassa. De tusentals fackklubbarna på arbetsplatserna har mörklagt detta från sina kollektivt anslutna medlemmar av vilka en del redan har röstat med fötterna och lämnat facket för att få ekonomin att gå ihop. Om någon arbetare måste tigga pengar från socialen det bryr de sig inte alls om, men påstår gärna att vi är känslokalla då vi i omtanke om kommunens ekonomi sparar.

Annons

Läste i fackets tidning Dagens Arbete en välskriven artikel om en fackmedlem och ensamförsörjare som ser in i ett tomt kylskåp några dagar innan nästa utbetalning. Facket var inte berett att bistå henne trots att de använder ordet solidaritet i många sammanhang. Känslokylan mot lidande medlemmar är tydligt – lika tydligt som begäret efter makt. Att så är fallet kunde läsas i samma tidning där medlemmar tillfrågades om de villa ha Mona Sahlin som partiledare och eventuell statchef. Sjuttio procent svarade nej vilket man inte tog hänsyn till. Under parollen ”alla skall med” vilket syftade till socialdemokraternas misslyckade jobbpolitik att alla skulle få arbete. Då ökade de offentligt anställda (inklusive fackets) betydligt mer än anställningar i privata sektorn. För att finansiera kostnaderna i offentlig sektor höjdes skatterna i flera omgångar samtidigt som svenska företag flydde till andra länder.

På de av SAP skapade deklarationsblanketterna­ syntes bara den så kallade­ källskatten (som arbetsgivaren drar av på lönen) men inte ”arbetsgivaravgiften” som leder till tanken att det inte är arbetstagaren utan någon annan som betalar denna skatt. Vilseföring genom mörkläggning, det vill säga att se till att de som skall betala alla skatterna inte ”upplever” hur mycket de betalar i olika skatter. Den kollektiva ideologin och vilseföringen skapade en kollektiv LO-prototyp som underkastar sig att någon annan uppifrån bestämmer och pekar ut hur livet skall levas. Vår befolkningsstruktur är i kaos vilket beror på den av SAP förda familjefientliga poltiken där hemarbetande kallades för parasiter. Våra bönder var svartslaktare och skattefifflare enligt fackets tidning Metallarbetaren. Nu har vi knappast någon egen matproduktion kvar i händelse av ett nytt storkrig.

Nu är det snart val igen. För några år sedan räknade Konjunkturinstitutet att socialdemokraternas vallöften skulle kostat 180 miljarder allt som allt. Under deras fyrtioåriga maktinnehav lades grunden till den situation där vi är idag med enorma problem inom olika områden i samhället.

Kauko Antbacke

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons