Nyheter

Sänk farten vid vägarbeten

Vägarbetaren symboliseras för de allra flesta av det lite idylliska vägmärket Varning för vägarbete med mannen som skyfflar grus med sin spade. Vägarbetarens uppgift är att skapa säkra och trygga vägar, men själva befinner de sig ofta i en livsfarlig arbetsmiljö som dessutom är bullrig och stressig.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2012

Vägarbetarna tillhör trafikens hjältar.

Men hur kör vi egentligen i närheten av alla dessa vägarbeten? Motormännens vägombud har på fem platser i landet (Höör, Hörby, Alvesta, Sundsvall och Luleå) mätt hastigheten vid olika vägarbeten.

Lite över 2  000 mätningar har genomförts under några veckor runt midsommar. Av dessa mätningar genomfördes drygt 900 vid vägarbeten där hastigheten var satt till 70 km/h. Hela 55 procent av bilisterna körde för fort. Fyra bilister körde mer än 20 km/h över den lagliga hastigheten. Bryter man ner detta på yrkestrafik (buss, lastbil och taxi) blir siffran något bättre men det visar sig att nära 5 av 10 yrkesförare kör för fort vid Motormännens mätningar. Det är inte acceptabelt.

Vid de vägarbeten där hastigheten var 50 km/h var resultatet något bättre men fortfarande långt ifrån godkänt. Hela 36 procent körde för fort av de dryga 1 100 bilisterna som mätningarna omfattade. Yrkestrafiken är sämre än privatbilisterna, fyra av tio yrkesförare kör för fort.

På väg 23 i Alvesta kommun, mellan Lövhult och Gottåsa, pågår ett av dessa vägarbeten där Motormännen kontrollerat hastigheten. Trafikverket kommer att sätta upp ett mitträcke, syftet är att öka trafiksäkerheten och höja standarden på vägen. 62 procent av trafikanterna håller inte hastigheten vilket är det sämsta resultatet i jämförelse med övriga mätningar som Motormännen har genomfört i sommar.

I USA är det ofta dubbla böter om man bryter mot några trafikregler vid vägarbeten. Detta innebär att bötesbeloppet skulle öka från 2 000 kronor till 4 000 kronor för den som kör upp till 10 km/h för fort på svenska vägar där hastigheten är satt till 50 km/h. 20 av bilisterna i Motormännens mätningar skulle ha fått fortkörningsböter på minst 6 400 kronor om beloppen dubblas. Det är ett stort och onödigt hål i semesterkassan.

Alla som är ute och kör på vägarna är beroende av våra vägarbetare. De förbättrar framkomligheten på sikt och de skapar säkrare vägar. Oskyddade, under stressiga och bullriga förhållanden, utför de sitt arbete mitt i trafikflödet med fara för liv och lem. En fördubbling av bötesbeloppen innebär att vägarbetarnas arbetsmiljö förbättras. Och det är de verkligen värda. Trafikanter, sänk nu hastighe-ten när ni passerar vägarbetet mellan Lövhult och Gottåsa.

Mauritz Dahl och Börje Olsson,

Motormännen i Småland

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.