Nyheter

Sjukvården stänger inte klockan 17.00!

I Landstinget Kronoberg pågår verksamhet dygnet runt och året runt.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2011
Inom sjukvården behövs det personal dygnet runt och en del av personalen behöver barnomsorg på kvällar och nätter. Foto: Per Eriksson/SCANPIX
Inom sjukvården behövs det personal dygnet runt och en del av personalen behöver barnomsorg på kvällar och nätter. Foto: Per Eriksson/SCANPIXFoto: 

Flera av de anställda arbetar på kvällar och nätter med att ge vård och omsorg till svårt sjuka människor på våra lasarett. Några väljer att arbeta nattetid då man trivs med detta, men för de flesta är det helt enkelt den arbetstid som erbjuds av arbetsgivaren. Det finns även flera andra yrkesgrupper i vårt samhälle som arbetar nattetid för att vårt gemensamma samhälle ska fungera och industri- och tjänsteproduktion kan hållas igång.

Smålandsposten hade nyligen ett reportage om en ensamstående småbarnsförälder som tvingas pussla dag för dag för att kunna arbeta inom det yrke hon trivs med. Kvinnan i reportaget är nog inte den enda som ställs inför de problem som avsaknad av nattomsorg innebär för hennes förvärvsarbete.

Socialdemokraterna driver frågan om ökad möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid där även nattomsorg ska erbjudas. Vi är övertygade om att behovet finns och kommer att växa framöver. Ansvaret för barnomsorg ligger på kommunen. Tyvärr får vårt förslag inget gehör av borgerliga kommunpolitiker. I stället är budskapet från det moderata kommunalrådet att ”ensamstående småbarnsföräldrar ska inte jobba nattetid”. Ordföranden för Skol- och Barn-omsorgsnämnden i Växjö, Patrik Svensson (FP) var i höstas till och med beredd att politiskt utöva påtryckningar på privata och offentliga arbetsgivare att erbjuda dagarbete och helst avskaffa nattarbete för småbarnsföräldrar.

Som landstingspolitiker och ansvarig för en verksamhet där en stor andel av våra medarbetare just jobbar kvällar och nätter anser jag att möjlighet och rättighet till barnomsorg på obekväm arbetstid borde vara en självklarhet.

Givetvis måste man kunna kombinera arbetsliv med familjeliv även om man är ensamstående, utan att behöva förlita sig på bekanta eller släktingar för att klara vardagen. Politikens uppgift måste vara att ge förutsättningar och möjligheter att klara både förvärvsarbete och småbarn. Det är en arbetslinje värd namnet!

Hur kommer den moderatstyrda majoriteten i Landstinget Kronoberg att agera när deras partikollegor i Växjö kommun kräver att arbetsgivare i Växjö och Kronoberg ska erbjuda alla småbarnsföräldrar dagarbete?

Håller övriga borgerliga politiker med Folkpartiet om att de ska styra över människors val av arbetstider?

Vilken typ av nattarbete anser Alliansen inte längre behöver utföras i vårt samhälle? Hur går arbetslinjen ihop med att man inte kan arbeta inom vård och omsorg när man har små barn?

Socialdemokraterna driver frågan om ökad möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid där även nattomsorg ska erbjudas. Vi är övertygade om att behovet finns och kommer att växa framöver. Ansvaret för barnomsorg ligger på kommunen, skriver Anna Fransson (S), landstingsråd.

ANNA FRANSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.