Annons
Nyheter

Skänkt bolagsskatt ger inga fler jobb i Sverige

 I regeringens höstbudget gavs den största presenten till storföretagen i form av sänkt bolagsskatt, från dagens 26,3 till 22 procent. Kostnaden för staten blir 16 miljarder kronor om året.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012

 I regeringens höstbudget gavs den största presenten till storföretagen i form av sänkt bolagsskatt, från dagens 26,3 till 22 procent. Kostnaden för staten blir 16 miljarder kronor om året.

Men denna gåva är i verkligheten ännu större för generösa avdragsmöjligheter och avancerad skatteplanering gör att den faktiska bolagsskatten i vårt land är så låg som 15 procent. I alla fall om man får tro Skatteverket. Många storföretag kommer undan med långt under 10 procent i bolagsskatt. Skräckexemplet utgörs av det privata vårdbolaget Capio, som de senaste tio åren bara betalat 16 700 kronor i bolagsskatt, vilket motsvarar 0,034 procent av vinsten!

Annons

Sverige är redan ett skatteparadis för storföretagen. Men ändå göder regeringen redan skattegynnade företag med 16 miljarder kronor om året. Trots att Småföretagarnas Riksförbund sågar den sänkta bolagsskatten, som enligt ordföranden Leif Svensson inte ger ett enda nytt jobb i Sverige. De flesta småföretag redovisar inga eller små vinster, överskottet tas ut på andra sätt, så de får inte del av presenten. 16 miljarder går nästan oavkortat till storföretagen. Anders Borg hoppas att dessa pengar rakt ned i fickorna på vinststinna företag ska ge fler jobb, men han vet inte. Tala om att spela hasard med skattepengar.

Regeringen öser pengar över redan vinststinna storföretag och deras aktieägare, med ockrande banker i spetsen, till ingen som helst nytta för landet och absolut inte för de arbetslösa.

Regeringen bekämpar inte arbetslösheten för att kapitalet tjänar på hög arbetslöshet. Det är därför vi just nu har 4 326 heltidsarbetslösa i Växjö kommun, av dessa är 1 246 ungdomar under 25 år, och det är därför som vi ser att arbetslöshetssiffrorna ökar månad för månad.

Den sänkta bolagsskatten är en provokation mot vanligt folk och framförallt mot alla arbetslösa och mot pensionärerna som i samma budget får ynka 50 kronor mer i månaden. Storföretagen har råd att betala mer i skatt och de bör betala mer i skatt.

Alla inser att välfärd och arbetslöshetsbekämpning kostar pengar och måste få kosta pengar, annars har vi snart ingen välfärd kvar. Vad som däremot finns kvar är massarbetslösheten.

JAN-ÅKE KARLSSON

Kommunistiska partiet, Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons