Nyheter

Smålandsposten hindrar det fria ordet

Nyheter • Publicerad 8 januari 2013

Ibland så tar Smålandsposten på nyhetsplats upp kritiska och samhällsgranskande inslag. Då vore det också på sin plats att få en dialog med medborgarna kring dessa ämnen kan man tycka. Tyvärr är inte så fallet.

Vid flera tillfällen har undertecknad försökt få väl underbyggda, balanserade och kortfattade inlägg publicerade utan framgång. När man efter många försök äntligen får respons så ursäktar sig redaktionsledningen med att namn på skribenten ska publiceras, signatur godtas inte! Är inte detta att kväva det fria ordet?

Att stoppa inlagor som är kränkande eller där rättshaverister frenetiskt härjar må vara en sak, men refusera sakliga inlägg i ämnen som Smålandsposten själv tagit upp är helt oacceptabelt. Publicering av många ovidkommande ämnen; en massa om snöröjning, vildsvin etcetera är det däremot inga problem med. Samma sak gäller de politiska partiernas många gånger heltrista inlägg av cirkulärkaraktär.

Min hypotes till förklaring är att varje gång Smp tar upp ett brännande ämne på nyhetsplats så blir efterbörden jobbig för redaktionsledningen. Man vill helt enkelt inte förlänga pinan i de slutna sällskap och klubbar där man frotterar sig med etablissemanget på småstadsvis. Växjö lär vara den ledande kommunen i landet inom antalet ”hemligaklubbensällskap”.

Dagstidningar som hanterar det fria ordet så ovarsamt som Smålandsposten gräver sin egen grav snabbt i tider där dagspressen har det svårt redan! Vem vill jobba i en sådan miljö? Hur kan man överhuvudtaget lita på en tidning som har en så usel värdegrund?

BENGT WELLERMARK

Växjö

SVAR DIREKT: Bengt Wellermark är en flitig insändarskribent. Anledningen till att han inte får alla insändare publicerade i Smålandsposten är att det är konkurrens om utrymmet. Till skillnad från Bengt Wellermark tycker vi inte alltid att han skriver de intressantaste och mest angelägna insändarna.

Det innebär förstås inte att vi stryper det fria ordet. Vi upplåter alltid 1,5–2 sidor till läsarnas åsikter, bland annat om angelägna ämnen som vildsvin och snöröjning.

Regeringsformens paragraf om yttrandefrihet innebär dock inte att varje människa har rätt att få sina insändare publicerade i Smålandsposten. Därom bestämmer ansvarig utgivare.

Smålandsposten har utkommit sedan 1866. Vår ambition är givetvis att även i fortsättningen behandla frågor som är viktiga för läsarna, oavsett hur konfliktfyllda de är. Smålandspostens journalister deltar inte i slutna sällskap.

JOHAN PERSSON

Ansvarig utgivare

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.