Snart kan vi riva alla lekplatser och bygga datakaféer i stället
När jag var nio år så önskade jag mig pennor, leksaker och gosedjur. Jag hade knappt hållit i en mobiltelefon. Barn ska väl ändå vara barn och leka och ha roligt utan någon teknologi som stör. Det var som barn man lärde sig hur man får en kompis och hur man använder sin fantasi.
Ska dagens barn träffa kompisar via nätet och bygga upp en fantasivärld i ett spel? Barnet blir ju redan då i tidig ålder beroende av teknologi. Så ska det inte vara.
Jag fick en mobiltelefon när jag var tio år gammal och den var endast till för att ringa mina föräldrar så de visste att jag kommit fram till skolan.
Jag kan förstå att man vill att barn ska ha en mobil så att de kan ringa om det är något. Men varför måste man ge dem den senaste mobilen?
Jag vill uppmana alla föräldrar att inte köpa den senaste modellen med massa spel och andra funktioner. Många föräldrar är nog inte insatta i vilka risker det för med sig.
Vi har på senare tid sett att mobbning ökar, nu går den via datorn och mobilen i stället. Det är hundra gånger lättare att säga något när man sitter bakom en skärm än att säga något öga mot öga.
De harmlösa spelen som ni låter era barn spela obegränsat, är inte så ofarliga som ni tror. I många av spelen kan barnen chatta med obekanta människor, vilket kan leda till konsekvenser.
Likväl där som någon annanstans kan man skaffa nya kontakter och likväl där som någon annanstans kan man låtsas att man är någon som man egentligen inte är.
Jag tycker det är helt galet att nio- och tioåringar får mobiler och datorer. Jag är sexton år och jag kan längta tillbaka till när man var barn och varken hade dator eller mobil. Man lekte lekar, skaffade nya kompisar och pysslade.
Det försvinner mer och mer i dagens samhälle och det tycker jag är jättetråkigt. Ni låter ju barnen gå miste om något av det roligaste och mest lärorika i livet.
Snart kan vi ju börja riva alla lekplatser och bygga datakafé i stället, där era nioåringar kan ”leka”.
Tänk på konsekvenserna innan ni köper mobiler till era barn.
Matilda Fransson