Annons
Nyheter

Socialdemokraterna kör med felaktiga siffror

En klok person sa en gång, ”statistik kan liknas vid en lyktstolpe. För en drucken­ är det något att luta sig mot, för andra är lyktstol­pen upplysning i mörkret”. När det gäller Socialdemokraterna verkar det mera vara det första. Man påstår men mörkar sanningen.
Nyheter • Publicerad 14 december 2013

I höst har det handlat mycket om arbetsplatsolyckor och dödsfall på arbetet. Tragiska dödsfall­ används som politiska slagträn. Både i media och i riksdagens talarstol har det påståtts att dödsfallen ökat och att det är alliansens fel. Det är inte bara fel utan även fult.

Sanningen är att allt färre dör på jobbet. Ifjol var det näst lägst någonsin; 45, och även om 2013 ännu inte är slut så kan det bli ännu ett nytt rekordår.

Annons

Självklart är varje dödsfall ett för mycket och beklagligt. Antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro har också minskat sedan årtionden och var lägre 2012 än 2006. Tar man hänsyn till fler anställda och fler arbetade timmar är det en rejäl minskning, även om ett enstaka år kan variera.

Trots att Sverige troligen har den bästa arbetsmiljön i hela världen så svartmålar S och LO.

Det finns mer. Härom­dagen påstod Tomas Eneroth på Radio Kronobergs fråga, att arbetslösheten ökat sedan 2010. Jag sade att den sjunkit. I procent är arbetslösheten nu 7,5, i december ifjol 7,8 och år 2010 var den 7,6. Sysselsättningsgraden, det vill säga andelen som arbetar i gruppen 15–74 år, har ökat och ligger nu på drygt 66 procent samma nivå som 2006 när det var högkonjunktur. Antalet människor som arbetar är nu drygt 4,7 miljoner i Sverige, hösten 2006 var det 4,4 miljoner. Så även om befolkningen växt är det en ökning med hela 280000 nya jobb trots lågkonjunktur, sedan alliansen tog över Det går alltså åt rätt håll och prognoserna ser positiva ut.

Självklart vill vi alla minska antalet som går utan jobb, lika självklart vill vi ha fler jobb. I Kronoberg har många industri­jobb försvunnit och kommer kanske aldrig åter, det är en stor utmaning. Fem år av lågkonjunktur efter krisen 2008 och en svag efterfrågan på svensk export därefter har slagit­ hårt. Men medan vi har drivit igenom reform efter reform, som stimulerat efterfrågan på hemmamarknaden och jobbtillväxten, så bara pratar och svartmålar Socialdemokraterna.

Alliansen har skapat RUT, ROT, sänkt kostnader för att anställa, särskilt för unga och sänkt restaurangmomsen och mycket mer. Med ordning i stats­finanserna som andra avundas.

Vi har inte sett eller hört något som antyder att S kan skapa fler jobb. Tvärtom, med ökade skatter och högre kostnader blir det allt färre jobb.

Vi tar gärna debatten med Socialdemokraterna om verkligheten och tillståndet i Sverige. Men då ska det utgå från fakta och inte felaktiga siffror.

KATARINA BRÄNNSTRÖM (M)

RIKSDAGSLEDAMOT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons