Annons
Nyheter

Språkutveckling – en process som måste få ta tid

Alla uppgifter om resultat, kostnader och studie­tid som presenteras i reportaget gäller den samlade SFI i Växjö och är hämtade från SCB, vilket tydligt också anges.
Nyheter • Publicerad 23 december 2013

Benny Johansson och Per Sandberg skriver att det är mycket viktigt att alla grundvärden finns med när man vill granska SFI-verksamheten och göra jämförelser mellan olika utbildningsanordnare. Trots upprepade ­frågor från Smålandsposten­ har Växjö kommun dock inte kunnat presentera några­ siffror som möjliggör en sådan jämförelse. Nämndsordförande Benny­ Johansson och förvaltningschef Per Sandberg bär båda ett ansvar för detta.

I sitt inlägg undviker de att nämna uppgiften att endast 40,2 procent av SFI-eleverna i Växjö blir godkända.

Annons

De pekar framför allt på elevernas ansvar om förväntat resultat inte uppnås. Jag vill därför påminna om vad forskaren Karin Sandwall säger i reportaget:

– Det finns ingen undersökning som visar att SFI-studerande skulle vara vare sig mer eller mindre motiverade än andra vuxen­studerande.

Det är bara en myt som baseras på att de som pratar om de här frågorna i den offentliga debatten inte förstår att språkutveckling är en process som ibland måste ta tid.

Johan Persson, chef för inblicksredaktionen

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons