Nyheter

Stoppa den psykiska ohälsan i tid

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2013
ProblemDen psykiska ohälsan är ett stort och växande problem.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
ProblemDen psykiska ohälsan är ett stort och växande problem.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIXFoto: 

Den psykiska ohälsan bland barn och unga är ett stort och växande problem. En enkätstudie bland 6?000 unga från Landstinget i Kronoberg visar att huvudvärk och magont blir allt mer vanligt, och inte bara i sena tonåren. Bland länets femteklassare visar en tredjedel av barnen symptom på psykisk ohälsa. Problem med magont och huvudvärk har ökat jämfört en liknande studie för tre år sedan.

På nationell nivå visar undersökningen Skolbarns hälsovanor (2010) på oroväckande tendenser. Den psykiska ohälsan har ökat över tid och pojkar och flickor mår allt sämre ju äldre de blir. 11-åringen mår bättre än 13-åringen som mår bättre än 15-åringen. Drygt 20 procent av alla 11-åriga flickor tyckte att de var för tjocka, när flickorna blivit 15 hade andelen ökat till nästan hälften. Över 50 procent av flickorna hade ätit medicin mot huvudvärk minst en gång i månaden och nära hälften medicin mot magont.

Livet som tonåring är ofta en tuff period i livet. Frågan är bara varför så många mår allt sämre och varför självskadebeteenden har ökat så kraftigt de senaste tio åren?

Moderaternas arbetsgrupp Hälsosamma Sverige har arbetat fram ett antal förslag för att bemöta den psykiska ohälsan bland ungdomar. Vi vill erbjuda skolelever betydligt tätare hälsosamtal i skolan än i dag. Dagens fyra besök på 13 år är alldeles för lite. Vi vill stärka studie- och yrkesvägledningen på högstadiet och gymnasiet så att det blir enklare att hitta rätt i informationsdjungeln och för att försöka minska gapet mellan skola och arbetsliv. Det måste också finnas riktlinjer i varje skola kring hur man hanterar mobbning. Ungdomarna får heller inte lämnas ensamma på nätet. För den som utsätts för nätmobbning måste det finnas någonstans att vända sig, dygnet runt, året om.

För att kontakten med eleverna ska bli meningsfulla måste de mötas upp av insatser från kurator, skolsköterska, vård och skola.

Tyvärr är det fortfarande ofta tabu att tala om att ha ont i själen. Därför behövs det mer kunskap och information bland dem som kommer i kontakt med utsatta elever så att de kan bli bättre på att tyda ropen på hjälp. Om inte kan den psykiska ohälsan utvecklas till en av vår tids stora folksjukdomar.

JOHAN HULTBERG (M)

riksdagsledamot Kronoberg

MADELEINE LOJANDER

Vice ordförande MUF Kronoberg

JOANNA WÜLLRICH KUMLIN

Ordförande MUF Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.