Nyheter

Svenskt vattenskydd slår orättvist

Det är med viss tillförsikt vi i Smp den 6 juli kunde läsa att Moderaternas kommunalråd i Växjö, Bo Frank, utsetts av EU-kommissionen att delta i en styrgrupp för vattenfrågor. Som företrädare för ett politiskt parti som normalt värnar äganderättsfrågor ges han nu även chansen att informera sig i ett europeiskt sammanhang om hur illa ställt det är med enskild äganderätt i Sverige när det kommer till vattenskydd. Här är äganderätten nämligen om inte avskaffad så satt på undantag.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012

Genom att anamma miljöbalkens hänsynsregler in absurdum kan myndigheterna göra stor skillnad på folk och folk. Myndighetssynen på företagare och boende som mot sin vilja hamnar i ett vattenskyddsområde kan i det närmaste liknas vid en invasion av forna tiders kolonisationsmakter av främmande land.

Vore det inte dags att markägare i Sverige tilläts myndigförklaras till samma nivå som sina EU-kollegor i till exempel Danmark, Tyskland eller Finland? I stället för som nu betraktas som potentiella miljöbrottslingar snarare behandlas som en samarbetspart där man som motprestation verkar för att skydda vattnet via avtal enligt mottot samarbete – inte konfrontation.

Den numera så populära Polluter pays principle (förorenaren får betala) slår annars här både hårt och ojämnt. Priset blir högt för den som drabbas. Ökade kostnader, vikande lönsamhet, minskat fastighetsvärde, en uppgiven känsla av rättslöshet och en allmän osäkerhet inför framtiden. Inte beroende på att en markägare i ett vattenskyddsområde förorenar mer än sina kollegor utanför vattenskyddsgränsen, utan snarare för att denna haft oturen att hamna just inom ett vattenskyddsområde.

Från Finland kom förebilden till det som i Sverige kallas Kometprogrammet för skydd av natur.

Efter åratal av konflikter innebar det i stället en ny konstruktiv och framgångsrik modell där markägaren som motprestation för naturskyddsåtgärder erbjuds ersättning. Bara i Kronobergs län har under ett år gjorts 50 frivilliga anmälningar att delta i programmet.

Svenskt vattenskydd slår orättvist. Och precis som Bo Frank nyligen skrev i ett eget debattinlägg i Smp rörande en annan mycket känslig fråga: ”Det finns inget enklare än att skicka räkningen till någon annan.”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.