Annons
Nyheter

Synliggör människorna bakom siffrorna i budgeten

Vissa kommuner i vårt land har redan tänkt om enligt principerna för gender budgeting, att synlig­göra människorna bakom siffrorna i budgeten. Det skriver Britt-Louise Berndtsson (C).
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014
Britt-Louise Berndtsson.
Britt-Louise Berndtsson.Foto: Privat

Vart går pengar och resurser i kommunen?

Säkerställer budgeten att resurser och insatser fördelas och utformas likvärdigt för kvinnor och män, pojkar och flickor?

Annons

Bostadslösa mammor erbjuds exempelvis flera rådgivande möten och ofta egen lägenhet till henne och barnen inom socialtjänsten.

Pappor erbjuds ofta enbart ett rådgivningsmöte och boende i enbart ett rum där barnen inte får plats att bo, vilket ­försvårar hans föräldraroll. Vem betalar priset för det?

Inom kommunal verksamhet prioriteras ofta idrotter och fritids­aktiviteter där pojkar dominerar framför de där flickor dominerar.

Ishockey och fotbolls­intresse ger ofta tillgång till bra lokaler och de bästa träningstiderna, medan bra tider och lokaler för till exempel dans och konståkning ofta saknas. Vem betalar priset för det?

Det är framför allt kvinnor som vårdar äldre eller sjuka anhöriga. Ofta går kvinnor ner i arbetstid för att klara det obetalda omsorgsarbetet.

Kommuner sparar miljontals kronor per år på framför allt kvinnors obetalda anhörigomsorg. Vem betalar priset för det?

Äldre män kan ha lättare för att få särskilt boende på grund av att de inte kan laga mat och ­sköta hemmet. Vem betalar priset för det?

När det är vinter och därmed snöröjning och halkbekämpning. Vilka behöver vara först på jobbet i en kommun, för att livet för andra ska underlättas?

Vilka trafikanter cyklar och promenerar mest till jobbet?

På första frågan är svaret förskolan och om­sorgens personal, där det jobbar företrädesvis kvinnor.

Annons

På andra frågan är också svaret kvinnor. Alltså behöver snöröjning börja längs vägar, gator och på trottoarer fram till för­skolor och omsorgs­enheter. Likaså behöver trottoarer och cykelvägar snöröjas och halkbekämpas först.

Vissa kommuner i vårt land har redan tänkt om enligt principerna för gender budgeting, att synlig­göra människorna bakom siffrorna i budgeten. Redskapen i detta arbete är könsuppdelad statistik, analys av budget och verksamhet, eventuell omfördelning samt analys av de konsekvenser föränd­ringar leder till.

Jag har därför för Center­partiets räkning motionerat om att starta arbetet med analys och underlag för gender budgeting snarast möjligt. Vidare att införa gender budgeting fullt ut senast i budget­arbetet inför budget 2016.

Det är bara när vi har underlag och konsekvensanalys som vi kan fatta kvalitetsbeslut.

Britt-Louise Berndtsson (C)

Ledamot kommunstyrelsen Tingsryd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons