Annons
Nyheter

Ta inte bort EU-stöd för utveckling i Kronoberg

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2012
Resurser avsedda för regional utveckling är ett sätt för alla regioner i Europa att gemensamt arbeta för att förverkliga EU:s målsättningar för till exempel bättre utbildning för ungdomar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Resurser avsedda för regional utveckling är ett sätt för alla regioner i Europa att gemensamt arbeta för att förverkliga EU:s målsättningar för till exempel bättre utbildning för ungdomar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIXFoto: 

 Den ekonomiska krisen har drabbat stora delar av Europa och vi befinner oss i en situation av politisk, ekonomisk och social oro.

Trots att Sverige inte drabbats lika hårt som många andra länder är vi beroende av tillväxt, såväl på nationell som på regional och lokal nivå. Tillväxten är i sin tur på många sätt beroende av samarbeten med grannkommuner, grannregioner, och andra länder runt om i Europa. Inom det europeiska samarbetet presenterades 2010 en gemensam tillväxtstrategi för smart, hållbar och grön tillväxt. I dagens Europa, där många länder lider svårt av den ekonomiska krisen är denna strategi viktigare än någonsin.

Annons

Sveriges regering är positiv till ett ökat samarbete både i vårt närområde, till exempel Östersjösamarbetet, och med andra delar av Europa, men regeringen anser samtidigt att de fonder för regional utveckling som finns inom EU generellt sett inte är viktiga i sammanhanget. Vilka pengar som ska finansiera tillväxtprojekten, om man tar bort möjligheten till EU-medel, har regeringen inte svarat på.

Jag menar eller snarare kräver att resurser avsedda för regional utveckling inom Europa ska finnas som ett verktyg även för den svenska regionala utvecklingen. Jag och många kollegor med mig menar att det är ett sätt för alla regioner i Europa att gemensamt arbeta för att förverkliga EU:s målsättningar gällande arbetstillfällen, bättre utbildning för ungdomar, mindre fattigdom och bättre miljö för alla.

Att ta bort dessa utvecklingspengar för mera utvecklade regioner i Europa vore att förvandla EU:s sammanhållningspolitik till ett gigantiskt regionalt socialbidrag. Det tror jag inte gagnar den europeiska sammanhållningen och utvecklingen. Det behövs regioner som kan vara spetsar i den regionala utvecklingen.

Inför den nya budgetperioden vill regeringen minska resurserna till strukturfonderna och rikta medlen i högre utsträckning till de ekonomiskt svagare delarna av Europa. Regeringens förslag innebär också att den pott som hittills tilldelats Sverige minskar väsentligt. Ett sammanhållet och gemensamt Europa förutsätter att alla lokala och regionala nivåer runt om i Europa är delaktiga. Det förutsätter också att resurser för lokal och regional utveckling finns kvar, både i Sverige och i andra medlemsstater, annars är risken överhängande att många tänkta insatser inte blir av.

För att detta inte ska inträffa är det av stor betydelse att vi förtroendevalda engagerar oss i EU-politiken. Vi måste delta i EU-arbetet för att utforma Europas politik inifrån. Jag deltar i det arbetet som ledamot i Regionkommittén, som är en remissinstans till EU-kommissionen, där vi ledamöter företräder det lokala och regionala perspektivet på EU:s förslag.

Vi måste också arbeta tillsammans i Sverige för att få riksdag och regering att ställa sig bakom en fortsatt stark europeisk regionalpolitik. Ska vi nå framgång i Sverige måste vi också se till att övriga regioner runt om i Europa ökar sin tillväxt. Det är endast tillsammans vi kan åstadkomma förändring. För våra barn, för våra ungdomar och för allas vår framtid.

ROLF SÄLLRYD

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons