Annons
Nyheter

Utöka elevernas lärarledda undervisningstid

För Nya Moderaterna är det självklart att varenda elev ska bli sedd och få en bra start i livet. Därför måste­ vi vända de sjunkande resultaten. Vi vill förstärka alliansens kunskapsfokus i skolan och säkerställa att alla elever får det stöd de behöver. ­Ingen elev ska behöva gå igenom skolan och känna sig osedd. Alla behövs.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2014

För Nya Moderaterna är det självklart att varenda elev ska bli sedd och få en bra start i livet. Därför måste­ vi vända de sjunkande resultaten.

Våra elever lär sig inte tillräckligt mycket matematik, många har svårt att förstå vad de läser och kunskaperna inom naturvetenskap är låga.

Annons

Vi vill prioritera det som gör skillnad och har stöd i forskning och beprövad­ erfarenhet. Det som ger eleven möjlighet att lösa en svår ekvation eller läsa och förstå en lite mer avancerad text. Detta kräver engagerade och skickliga lärare som har tillräckligt med tid för att se varje elev.

Vi vill se tre åtgärder för att fler elever ska få en bra start i livet.

? Vi menar att tidiga insatser är avgörande. Redan i lågstadiet måste de elever som behöver det få uppmärksamhet och stöd för att orka övervinna en känsla av tillkortakommande och ges självför­troende att fortsätta för­söka. Det går bara på ett sätt och det är med hårt arbete och tålamod, men det är det värt, för alla behövs. Nya Moderaterna vill att det som kallas särskilt stöd ska komma tidigt och att fler elever ska få hjälp av special­lärare.

? Nya Moderaterna vill utöka­ svenska elevers lärarledda undervisningstid. Vi tror att tiden mellan lärare och elev spelar roll för att fler elever ska lyckas­ nå kunskapsmålen. Vi föreslår att svenska elever ska få mer matematik- och svenskundervisning.

? Vi vill stärka läraryrkets status. För att attrahera de duktigaste studenterna måste lärarlönerna öka. Därför föreslår vi att fler karriärtjänster för lärare inrättas. En duktig lärare som lägger ned kraft och energi på att varje elev ska lyckas ska få belöning för sitt hårda arbete. Dess­utom är det viktigt att låta lärare vara lärare. Därför vill vi minska på lärares pappersarbete och dokumentation.

Vi vill förstärka alliansens kunskapsfokus i skolan och säkerställa att alla elever får det stöd de behöver. ­Ingen elev ska behöva gå igenom skolan och känna sig osedd. Alla behövs.

Tomas Tobé, (M) Ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Thomas Johansson (M) Alvesta

Marianne Nilsson (M) Lessebo

Bo Ederström (M) Ljungby

Annons

Tommy Andersson (M) Markaryd

Mia Fransson (M) Tingsryd

Margareta Schlee (M) Uppvidinge

Anna Hultstein (M) Växjö

Bodil Hansen (M) Älmhult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons