Utvandrarnas hus - inga besökare från 2011?
Låt mig först slå fast att verksamheten i och utanför Utvandrarnas hus i Växjö har bedrivits i 44 år. Utställningsverksamheten har under årens lopp haft 100 000-tals besökare. Under 2009 besökte cirka 26 000 personer Utvandrarnas hus för bl.a. utställningar, släktforskning och föreläsningar. Huset byggdes för dessa ändamål och fick det nationella uppdraget att vara det Svenska Emigrantinstitutet (SEI).
Under senare år har SEI utvecklas att mer och mer inte enbart fokusera på utvandringen till Nordamerika utan även på invandringen från Sydamerika och gamla öststaterna och på tidigare utvandring till Danmark och Tyskland.
SEI är ett begrepp internationellt och nationellt, vilket betyder mycket för Växjö som ort (inte minst från turistsynpunkt). Att ha både ett svenskt glasmuseum och ett svenskt migrationsinstitut är inte fy skam. Två specialistinstitutioner i samma stad, i samma park.
Nuvarande ledning för SEI inser och arbetar för att verksamheten ska utvecklas och förnyas, men utifrån den grund som under många år har byggts upp. Det finns i styrelsen idag inga motsättningar inom SEI, däremot ett spännande mångfaldstänkande. SEI innehar en specialistkompetens vad beträffar migration. Utvandrarnas hus har betytt och betyder mycket för de som har besökt utställningsverksamheten och som använt sig av arkivet och forskningsunderlaget i huset.
Vad som nu måste till är att SEI mer och mer utvecklar sina relationer med Linnéuniversitetet om forskning och gemensamma föreläsningsserier med fokus på migration. Att tillsammans med lärarutbildningarna utvecklar ett hos barn tidigt kunskapande om rötter och mångfald. Att tillsammans med media och kommunikation utveckla SEI:s utställningsverksamhet och hemsida. Att sociologer, ekonomer, historiker och pedagoger ser vikten av samarbete. Att med vårdvetenskap studera sjukdomar och hälsa kopplade till migration.
Pågående samarbete med studieförbunden kan ytterligare fördjupas.
Spännande utställningar tillsammans med svenska glasmuséet skulle också kunna utvecklas.
Allt detta kan bli verklighet om Växjö kommun och Landstinget Kronoberg inser att SEI inte kan leva på indragna pengar och luft. Låt SEI få behålla sina lokaler och ge SEI reella möjligheter att utveckla sig.
Det får bara inte vara vår sista sommar i Utvandrarnas Hus!
Lena Sjöblom