Annons
Nyheter

Väckarklockan fyller 50 år

1962 utkom Silent Spring. En bok som väckte en hel värld och en av alla de böcker som väckte mitt intresse för människans påverkan på miljön. Jag läste boken först i början på 70-talet tillsammans med andra böcker som skapad en sorts domedagsstämning. Jag trodde inte att jag 1973 skulle få uppleva 1984. Innan dess hade mänskligheten förgjort jorden.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012
Växjösjöns vatten är renare och vi visar i Växjö och Sverige att vi kan minska våra utsläpp.
Växjösjöns vatten är renare och vi visar i Växjö och Sverige att vi kan minska våra utsläpp.Foto: Per-Erik Sandebäck

När ekologen Rachel Carsons bok kom ut i USA 1962 ledde den till två sorts reaktioner som är de samma ännu i dag. Operation förnekelse, stödd av de stora starka företagen och många människors engagemang för en bättre miljö.

Våren tystnade därför att fåglarna dog av DDT och andra kemiska preparat som användes i jordbruket. Människor som sysslade med denna och andra kemikalier dog i förtid.

Annons

I den nyss utkomna biografin över Rachel Carson skildrar William Souder hur många kemiföretag hotade med stämning. Rachel Carson stämplades som en opatriotisk kommunist och kvinna som vill före USA tillbaka till stenåldern. Hennes passionerade sätt att berätta blev tändande för miljörörelsen på samma sätt som Det andra könet blev en injektion för debatten om jämställdhet.

10 år efter boken kommit ut så förbjöd USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket användningen av DDT. Men ännu i dag visar många amerikaner spår av DDT i kroppen. Och ännu i dag finns det högerextrema webbsidor som går till angrepp mot Rachel Carson och som håller henne för ansvarig för människors död i u-länder genom att DDT och andra kemikalier förtalats för sin roll i jordbruket!

Gårdagens kamp mot skadliga kemikalier är ännu inte över då nya ämnen med hälsorisker fortsätter att exponera människor. Och samma människor som hånade Rachel Carson i USA lägger nu miljarder för att försöka köpa en republikansk president så att kol- och oljelobbyn kan få fortsätta sin i alla avseenden smutsiga framfart. Att människan orsakat den globala uppvärmningen är lika osannolik som utvecklingsläran för ett allt dummare USA som begriper allt mindre av vad som sker i omvärlden.

Presidentvalet i USA handlar som alltid om jobb och ekonomi. Precis som i de flesta länder. Men i en djupare mening handlar det om människans överlevnad. Det största hotet mot USA och resten av det fria världen kommer i dag inte bara ifrån skurkstater med kärnvapen. Okunnighet och arrogans hos många amerikaner kan bli förödande. Det förefaller som om klokt folk i USA röstar på demokraterna!

Tillbaka till Rachel Carson. Hennes insatser visar hur betydelsefulla enskilda personers insikter och engagemang kan påverka en hel värld. Och vi får heller inte glömma bort att världen trots global uppvärmning och en global vattenbrist de facto i dag är en fredligare värld än för 50 år sedan. Färre människor svälter och fler människor har tillgång till sjukvård. Växjösjöns vatten är renare och vi visar i Växjö och Sverige att vi kan minska våra utsläpp.

Utan individens och olika gruppers engagemang skapas inget politiskt omvandlingstryck. Det är ett av skälen till att demokratin alltid är överlägsen diktaturen. Alla kan göra något. Någon och några väcker en hel värld!

BO FRANK

 Rachel Carsons insatser visar hur betydelsefulla enskilda personers insikter och engagemang kan påverka en hel värld. Och vi får heller inte glömma bort att världen trots global uppvärmning och en global vattenbrist de facto i dag är en fredligare värld än för 50 år sedan, skriver Bo Frank (M), kommunalråd Växjö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons