Nyheter

Vad händer med Stortorget i Växjö?

I förra veckan skrev Smålandspostens moderator om att Martin Timell varit på besök och konstaterat att Växjös Stortorg är en skamfläck eftersom vi tillåter bilar att parkera där.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2011

Det är förvisso sant att vi tillåter bilparkering där i dag men vad jag kanske tyckte var en smula tråkigt var att Smålandsposten inte alls beskrev vad som är planerat inom kort. Jag passar därför på att göra just det:

Norra delen av torget kommer att bli helt fritt från bilparkeringar. Södra delen kvarstår fortfarande och som kompensation för den norra delens bilparkeringar förvinner kommer vi bygga till ytterligare 80 nya platser vid kvarteret Fabriken.

Den politiska diskussionen om bilparkeringar i centrum är långt ifrån död. Det var en av de första frågor som jag fick ta i som ny ordförande i Tekniska nämnden. Därmed inte sagt att lösningen på problemet är enkel eftersom det finns många intressen att ta hänsyn till. Det finns precis lika många åsikter om bilparkeringar i centrum som det finns invånare i Växjö. Det politiska viljan tror jag dock är ganska samstämmig. Det är min förhoppning att vi successivt ska kunna minska ner antalet bilparkeringar bland annat på våra vackra torg i takt med att fler väljer cykeln och bussen samt att fler parkeringar byggs precis i anknytning till centrumkärnan.

När det gäller Stortorget ska torghandeln givetvis vara kvar på den norra delen och i och med att bilparkeringarna tas bort finns det möjlighet att även utveckla torghandeln ytterligare om det finns behov och efterfrågan av det. Jag skulle tycka att det var oerhört trevligt med torghandlare som vill komma flera gånger i veckan. Problemet är att det hittills inte varit någon torghandlare (mig veterligen) som uttryckt önskemål om detta utan att de snarare är nöjda med de dagar som vi har i dag.

För att sedan öka attraktiviteten och få lite liv och rörelse på torget kommer två större vattenspel att byggas. Dessa kommer att vara utformade på ett sådant sätt att de inte är i vägen om vi skulle vilja anordna större arrangemang såsom matmässan, konserter eller Karl Oscar dagarna.

Det största lyftet för torget blir att där det i dag finns en allmän toalett kommer det i framtiden att finnas ett kafé/bar/restaurang med uteservering på torget. Vi är också angelägna om att skapa något som kan vara kul och väcka kreativitet hos barn och som samtidigt smälter in i miljön. Här kan någon form av en lekskulptur vara passande.

En annan mycket viktig åtgärd är att vi planerar att tillgänglighetsanpassa stråket i mitten av torget så att både funktionshindrade, äldre och tjejer i höga klackar kan ta sig över torget på ett smidigare och säkrare sätt.

För att öka trivseln ytterligare och ta fram det gröna bland all sten kommer vi slutligen att rama in torget med blomplanteringar och bänkar. Förhoppningen är att vi ska vara klara med allt arbete lagom till uteserveringssäsongen i maj/juni.

Till invigningen kanske det vore en bra idé att bjuda in Martin Timell för att klippa bandet – jag är nämligen övertygad om att ingen kommer behöva skämmas för vårt nya Stortorg.

ANNA TENJE

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.