Annons
Nyheter

Välfärden behöver Alliansens jobblinje

Nyheter • Publicerad 12 september 2014

Valet på söndag står mellan en bra välfärd eller en rödgrön röra. Det är ett val där den stora skiljelinjen mellan Alliansen och de rödgröna går mellan en politik för fler arbeten eller en politik som vill omvandla riktiga arbeten till bidragsinsatser.

Socialdemokraterna och de rödgrönas största vallöfte är att de ska göra det dyrare att anställa ungdomar och att de ska höja restaurangmomsen. Denna skattechock på just ungdomars möjligheter till riktiga jobb kommer givetvis att leda till en ökad ungdomsarbetslöshet och kommer att försvåra för ungdomar att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden.

Annons

Handels Utredningsinstituts forskningsavdelning har undersökt effekter av en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga och kommit fram till att effekterna av en höjning är betydligt större än vad som tidigare har sagts.

Den här rapporten från Handels Utredningsinstituts forskningsavdelning bekräftar det vi, jobbskaparna, ungdomarna och väljarna vet: Att de rödgrönas kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande riskerar att kosta tiotusentals jobb.

Socialdemokraterna vill att ungdomarna och jobbskaparna ska bära kostnaden för de rödgröna skattehöjningarna. Men som rapporten visar kommer inte detta att ske. I stället kommer jobb att försvinna. Med de rödgröna skattechockerna kommer den totala skatteintäkten att minska genom att jobb och företag försvinner för att det blir dyrare och krångligare att driva företag och mindre lönsamt att jobba. Med de rödgrönas politik blir det mindre pengar till välfärden.

Rapporten bevisar också att Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons prat om att reformen skulle vara ineffektiv är taget ur luften. Reformen har skapat många jobb. Jobb som nu kommer att försvinna om de rödgröna får igenom sina skattehöjningar på ungas jobb och de branscher som är bäst på att anställa unga.

Många ungdomar har redan låg lön, och många företag går redan på knäna. Utrymmet att, som Stefan Löfven vill, sänka ungdomars löner och företags marginaler är mycket litet. Resultatet blir att de rödgrönas skattehöjningar kommer att slå ut tiotusentals jobb.

Centerpartiet vill fortsätta att göra det billigare att anställa ungdomar. Stefan Löfven vill tvärtom. Han vill höja kostnaden för att anställa en ungdom med 4 000 kronor i månaden. Stefan Löfven har fortfarande inte förklarat hur det ska bli fler jobb om man straffbeskattar just jobb.

På söndag gäller det att stå upp för arbetslinjen och rösta på de som vill ha fler jobb. Det är nämligen ett val där vår framtida välfärd står på spel. 4 av 5 nya jobb skapas av småföretagarna och då är det viktigt att rösta på dem som vill småföretagarna väl. Frågar man småföretagarna själva sätter de Centerpartiets politik främst. Så gör som småföretagarna!

Mikael Andersson (C)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons