Nyheter

Välfärden viktigare än stora skattesänkningar

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Adolfsson Elgestam och Lars Wegendal reagerar på regeringens beslut om att ta 12 miljarder kronor från kommuner och landsting.
De spår att för Kronobergs del blir konsekvensen att 700 personer blir arbetslösa inom välfärdssektorn.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2010

Finansminister Anders Borg (m) lämnade beskedet att regeringen kommer att ta bort 12 miljarder kronor från kommuner och landsting 2011 och 2012. Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal som riskerar att förlora sina jobb. För Kronobergs del skulle det innebära att 700 personer inom välfärdssektorn blir arbetslösa.

Regeringens politik är kvinnofientlig då den slår hårt mot en sektor dominerad av kvinnor. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg påstår att de vill värna välfärden men visar ännu en gång att de i praktiken gör precis tvärtom när de lovar ytterligare skattesänkningar för nästa mandatperiod om närmare 100 miljarder kronor. För att få plus och minus att gå ihop i den statliga budgeten så kommer det innebära att ännu större nedskärningar måste genomföras i välfärden nästa mandatperiod. Eller så måste ännu större lån tas för att täcka det hål som uppstår i budgeten. I så fall kommer skuldsättningen för svenska folket öka ytterligare.

Vi anser att det nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. För oss är välfärden viktigare än nya stora skattesänkningar. Under det senaste året har 25 000 jobb försvunnit från kommuner och landsting. Nu fattar regeringen beslut om att ytterligare 35 000 välfärdsarbetare ska bort. Ett beslut som slår hårt mot vår gemensamma välfärd men även hårt mot yrken som domineras av kvinnor. Regeringen bedriver en politik som är ålderdomlig och som motarbetar jämställdheten. Udden riktas alltför ofta mot kvinnor. En modern och rättvis politik behövs för att öka jämställdheten och för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt med andra länder.

Carina Adolfsson Elgestam

Lars Wegendal

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.