Annons
Nyheter

Valfriheten bör gälla alla invånare

Lagen om valfrihet diskuteras i Tingsryds kommun. Om jag uppfattat rätt gäller det för hemtjänst och boendestöd.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Alla kommuninvånare i Tingsryd ska ha rätt till valfrihet när det hjälper hemtjänsten, skriver Arne Roland.
Alla kommuninvånare i Tingsryd ska ha rätt till valfrihet när det hjälper hemtjänsten, skriver Arne Roland.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Frågan som inställer sig är om detta är realistiskt i en kommun med få invånare fördelade på en geografiskt stor yta. Valfri­heten måste rimligtvis gälla alla kommuninvånare, inte bara i de större orterna utan även de som bor längre ut i de olika kommundelarna.

Många mil blir det, särskilt när en del väljer kommunal hjälp och andra privat sådan.

Annons

Det blir ineffektivt, dyrt och dåligt för miljön med allt bilkörande av olika aktörer. Det kan ju inte ordnas så att skilda om­råden tilldelas olika aktörer, då blir det ingen valfrihet.

Kommunens hemtjänst ska naturligtvis ställa upp för alla, hur är det med ­privata aktörer, blir de skyldiga att serva alla som väljer dem, oberoende av bostadsort?

Om de får rätt att välja blir det naturligtvis i förs­ta hand i de största tätorterna, köra 1.5 mil ut till någon är inte lönsamt. Förståeligt ur företags­ekonomisk synpunkt men inte är det väl en uppdelning som politiker ska gynna. Om det nu ska kallas valfrihet.

Lagen om valfrihet liksom andra former av privatisering har för Allians­partierna på riksnivå blivit en ideologisk fråga. Den helt dominerande tanken har blivit att sälja ut, ibland rea ut, så mycket­ som möjligt av våra gemensamt ägda och drivna verksamheter.

Mindre företag, med lokal förankring, talas det om ibland men det vet man inte i förväg.

Kommunerna är skyldiga att annonsera i en nationell databas om vilken­ verksamhet man vill lova ut och alla anbud ska behandlas enligt regelverket. Dessutom blir det ofta så att de mindre företagen efter ett antal år säljer till de stora bolagen, ofta med riskkapitalbolag inblandade.

Deras vinstkrav är höga, att undvika skatt har hög prioritet och ägartiden oftast kort.

Detta har mindre med Lagen om valfrihet i Tingsryd att göra tänker somliga.

Säg inte det, det är samma tänk, samma ideologi. Vi ska inte äga och driva något gemensamt, vi ska bli kunder på en marknad. Det är heller inget som säger att det i ett längre perspektiv enbart kan gälla hemtjänsten, Lagen om valfrihet kan tillämpas även på andra om­råden. Sälja ut ett par servicehus skulle kanske passa Allians­ideologin.

ARNE ROLAND

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons