Nyheter

Var finns det politiska ansvaret?

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2012
Det var först efter Alvesta Alternativets inträde på banan som Socialdemokraterna fick möjligheter till en plats i majoriteten, skriver Lars-Olof Franzén.
Det var först efter Alvesta Alternativets inträde på banan som Socialdemokraterna fick möjligheter till en plats i majoriteten, skriver Lars-Olof Franzén.Foto: Margitta Lennartsson

”Varför sökte inte Moderaterna stöd hos Alvesta Alternativet? Den möjligheten fanns.”

Så skriver den socialdemokratiska partigruppen genom Robert Olesen i en insändare. Social­demokraterna vet mycket väl att Alvesta Alternativet satt i likartade samtal med Moderaterna som de själva.

Vårt svar var självklart att vi var beredda att ta vårt ansvar i en majoritet men vi kunde inte dagtinga med vårt samvete och stödja en moderatledd minoritetsregering för några vice ordförandeposter. Men det fanns andra som var beredda på detta trots att de själva kunde ha skapat en vänstermajoritet av Socialdemokraterna, Alvesta Alternativet, Vänstern och Miljöpartiet. Trots att väljarna gett ett klart mandat för ett sådant styre gjorde Socialdemokraterna inte ens ett försök. Är det att ta politiskt ansvar?

Att påstå att det uppstod ett politiskt dödläge är med andra ord inte sant. Socialdemokraterna hade saken i egna händer att behålla makten men man tog inte chansen. Det hedrar Moderaterna att de i alla fall kallade till förhandlingar.

Vad som förvånar är dock Socialdemokraternas förklaring till varför inte den förra periodens koalition kunde fortsätta. Enligt Olesen berodde det på att Centern förlorade tre mandat! Vän av ordning borde hoppa till vid denna förklaring. Centern förlorade visserligen mandat men inte tre utan två. Att Socialdemokraterna bidrog till samma minskning noteras dock inte som ett skäl. Varför?

”En ropande röst i öknen under mer än 40 år” skriver Olesen vidare. Att rösten 20 av dessa år kom från socialdemokraterna undviker de att nämna. Att rösten inte heller kommer från öknen utan ljuder över kommunen är det tydligen bara den Socialdemokratiska partigruppen som missat.

Varför vi inte fått till något politiskt samarbete med övriga partier frågar sig Olesen vidare? Givetvis har vi haft samsyn om många frågor med andra partier så även med Socialdemokraterna. Men det vill man naturligtvis inte nämna eftersom det skulle spräcka myten om att vi inte går att samarbeta med.

Efter förra valet lade vi tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet en plattform att förhandla med Socialdemokraterna om ett majoritetstyre. Vad hände då?, Jo Socialdemokraterna kom till vårt möte, drack upp kaffet, tog vårt dokument och lämnade mötet för de hade inte förhandlingsmandat. I stället vände man sig till Centern och fick med Miljöpartiet i en annan uppgörelse. Smålandsposten avslöjade lite senare att det dokument som man bildade det styret på i stora delar var identiskt med det dokument man tog med sig från oss. Så vår politik var det tydligen inget större fel på.

Det kanske hade varit på sin plats att Socialdemokraterna någon gång kunde erkänna att det var först efter Alvesta Alternativets inträde på banan som Socialdemokraterna fick möjligheter till en plats i majoriteten. Innan dess var de ständigt förvisade till oppositionsrollen. Under denna senare tid har Socialdemokraterna totalt undvikit att försöka följa väljarnas politiska val och i stället sökt samarbete med ett allt mer tynande Centerparti. När detta inte längre var möjligt satte man sig i dagens omöjliga sits.

Robert Olesen fortsätter att odla myten om så kallat internt politiskt käbbel. I varje fråga som vi deltagit i har förutsättningarna varit konkreta politiska förslag från vår sida. Att kalla det käbbel är att ringakta den politiska demokrati som vi förfäkta i vårt land. Bemöt förslag med respekt även om ni inte delar dem. I Alvesta kommun förs en öppen debatt som vi skall vara stolta över.

Lars-Olof Zona Franzén

Gruppledare Alvesta Alternativet

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.