Annons
Nyheter

Vården gör mycket – även misstag

Allt är inte vad det ser ut att vara, och det är inte alltid vi kan lita på dem som är satta att göra jobbet.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012

Inga avancerade sanningar som kvalificerar för ett Nobelpris precis, snarare mödosamt förvärvad livsvisdom som det kan vara nyttigt att påminna sig ibland.

Jag tänker på dagens Inblicksreportage om vårdskador. Vi förväntar oss att vården ska rädda liv och bota sjukdomar. Så sker för all del också allt som oftast.

Annons

Men att den svenska vården varje år lyckas ha ihjäl 3 000 människor och skada 100 000 till, var åtminstone inget som jag kände till.

När vi ser förtroendeingivande män och kvinnor i vita rockar och får höra vilka stordåd de kan uträtta, är det lätt att drabbas av övertro på förmågan och akut minnesförlust om riskerna.

Om de kan byta ut hjärta, lever och njurar, kanske snart tillverka ägg och sperma av stamceller, suga ihop och blåsa upp oss lite här och där för att vi ska se lite lagom ungdomliga ut, då är det inte märkligt om vi ibland missuppfattar en del.

Som att livets sköra tråd kan vara otroligt skör. Att varje ingrepp innebär en risk. Och att misstag sker i all mänsklig verksamhet.

Kroppen är trots allt ingen maskin eller docka med utbytbara delar som lätt går att laga. Det kan därför vara en poäng att ta god hand om den där kroppen så att den i möjligaste mån slipper utsätta sig för riskabel vård, inte i första hand av omsorg om landstingets ekonomi utan av ren självbevarelsedrift.

Ett annat organ som inte heller alltid gör vad man kan förvänta sig är arbetsförmedlingen. Undersökningar av bland andra Riksrevisionen och Svenskt näringsliv har genom åren visat att en genomsnittlig arbetsförmedlare inte förmedlar särskilt många jobb.

Smålandsposten erbjuder nu arbetssökande att presentera sig gratis för arbetsgivare i nästa Affärslivsbilaga och på smp.se. Gå in på smp.se/jobbsok och lägg in dina uppgifter. Vi vill ha dem senast den 14 oktober.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons