Vården i Kronoberg måste kunna ta hand om artrospatienter
Antalet patienter som drabbas av artros blir allt fler. Kunskapen om att det finns hjälp att få i en artrosskola ökar också, men en majoritet av länets patienter riskerar att bli utan plats på artrosskolan.
Under de kommande fem åren väntas nämligen cirka 5?914 kronobergare söka vård för artros. Enligt vår statistik är i dag den samlade kapaciteten på länets tio artrosskolor omkring 591 per år. Det behövs mer resurser till artrosvården i Kronoberg.
Artros är en sjukdom som drabbar leder. En nyligen genomförd Sifoundersökning visar att fyra av tio av de över 45 år tror att artros är förslitning. Endast 39 procent känner till att artros är en ledsjukdom.
Artros kan inte botas, men besvären kan lindras och förebyggas genom rätt kunskap, viktminskning och anpassad träning. Det finns hjälp att få vid de tio vårdenheter i länet som erbjuder artrosskola. Där får patienterna lära sig mer om vad artros är, tänkbara riskfaktorer, tillgänglig behandling och egenvårdstips.
Artrosskolan har god effekt, är kostnadseffektiv och sparar både individers lidande och samhällets pengar på sikt.
Genom att varje vårdenhet rapporterar in och följer upp resultaten av artrosskolorna i BOA-registret (Bättre Omhändertagande av patienter med Artros), som är ett Nationellt Kvalitetsregister, kan vi lära oss mer om optimal behandling av artros.
En god början är dock att se till att alla som behöver få artrosskolans hjälp i Kronoberg också kan få det.
CARINA THORSTENSSON
sjukgymnast, Med Dr och registeransvarig för BOA-registret
LEIF DAHLBERG
överläkare, professor ortopedkliniken vid Skånes Universitetssjukhus och registeransvarig för BOA-registret