Annons
Nyheter

Vargförekomst hotar inte landsbygden

Kommentar till Rovdjur är ett hot mot företagandet på landsbygden av Tommy Andersson och Lars-Ove Johansson den 15 september.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014

Vargen är ett hot mot alla som försöker bedriva företag med djurhållning på landsbygden skriver Tommy­ Andersson (C) och Lars-Ove Johansson, LRF och att rovdjurens utbredning måste begränsas med jakt.

Vet de verkligen vad de pratar om, eller är de mer oroliga för eget jaktligt utbyte på klövviltet i konkurrensen med vargen?

Annons

Vet de inte att fårnäringen,­ som till 95 procent är den näring som drabbas vid rovdjurs­angrepp, har ökat med nästan 80 procent sedan vargens återkomst? En ökning som förväntas fortsätta enligt Jordbruksverket och som dessutom är störst i det mellansvenska vargbältet.

I Sveriges vargtätaste län, Örebro och Värmland, har antalet fårföretag ökat med 60 procent på drygt tio år och denna ökning sker i lika hög grad inom, som utanför etablerade varg­revir.

Känner de inte till att i det mellersta- och norra rovdjursförvaltnings­området (tolv län)?–?som hyser drygt 90 procent av landets alla stora rovdjur?–?tillsammans har betydligt fler företag med får än det rovdjursfattiga södra förvaltnings­området?

Vet man inte det så känner man givetvis inte heller till att den ekonomiska utsattheten i kommuner med etablerade vargrevir inte är större än i jämförbara vargfria kommuner, eller att priset på skogsfastigheter inte negativt påverkats av vargföre­komsten.

Man blir ytterst förvånad­ att debattörerna ger sig in i debatten med så bristande kunskaper, men som sagt, de har sannolikt en helt annan avsikt med sin artikel än oron för landsbygdsföretagen.

ANDERS EKHOLM

vargkramare

Källor:

SCB, Jordbruksstatistisk årsbok 2000–2012.

Viltskadecenters viltskade- statistik.

Annons

Jordbruksverket, Rapport 2012-6

Viltskadecenters Faktablad 1/2013

SLU, Fakta Skog 6-2013

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons