Annons
Nyheter

Världen måste utveckla det ekologiska jordbruket

?Bengt-Eric Ericsson påstår i en insändare i Smålandsposten den 27 januari att KRAV-jordbruk har större utsläpp än ett konventionellt jordbruk.
Detta är troligtvis inte sant. Det finns utredningar­ som visar att framställning av till exempel ett kilokontkväve kräver två kilo fossilolja eller motsvarande energimängd i fossilgas. Även framställning av bekämpnings­medel bygger på fossilolja/gas.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2014

Enligt uppgift så skulle den extra diesel som KRAV-jordbruk använder jämfört med konventionellt jordbruk i stort sett motsvara eller till och med understigaden ökande fossiloljeanvändning som konventionellt jordbruk för med sig i form av konstgödsel och konstgjorda bekämpningsmedel.

KRAV använder ju varken­ konstgödsel eller konstgjorda kemiska bekämpningsmedel. Dessutom ska ett KRAV-jordbruk producera det mesta fodret själv, medan konventionell djuruppfödning förbrukar importerad soja motsvarande ungefär den svenska nuvarande totala åkerarealen.

Annons

Fattiga u-landsbönder­ har inte råd att köpa konstgödsel och kemiska­ bekämpningsmedel, så världen i stort måste utveckla det ekologiska jordbruket.

Börje Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons