Vårt stöd och samarbete med Sydafrika är nu än mer viktigt
?En av vår tids största ledare och frihetskämpe har vid 95 års ålder gått bort. Nelson Mandelas död är nu en världsnyhet som knappast någon har missat. Sorgen och saknaden efter honom är stor världen över och spekulationerna om vad som kommer att hända med demokratin i Sydafrika är många. Kan en positivt ekonomisk och demokratisk utveckling efter honom säkerställas?
Mandela satt fängslad i 27 år med anledning av hans kamp mot apartheid. 1994 valdes han till Sydafrikas president. Lägg till att han också lyckades bana väg för ett demokratiskt styre i landet.
Åren efter sin tid som president fortsatte han att vara en central person i det politiska livet i Sydafrika. Nelson Mandelas livsgärning har gjort honom till en symbol för en enad nation. Han är en förebild för många med sitt inkluderande och lyssnande ledarskap, sin kamp för fred och mänskliga rättigheter.
Så vad händer nu? En del menar att den demokratiska och ekonomiska utveckling som skett kommer att stanna av helt till följd av Mandelas bortgång. Andra menar att djup splittring och maktkamp är att vänta flera år framöver och Mandelas dröm om en enad regnbågsnation verkar i nuläget vara en synvilla.
Fattigdom och arbetslöshet präglar många människors vardag. Politiskt pågår en maktkamp mellan tre olika fraktioner och även om Jacob Zuma (ANC) vann senaste valet så kantades kampanjen av anklagelser om korruption.
Sedan 2006 har Regionförbundet södra Småland, Landstinget Kronoberg och Växjö kommun ett samarbetsavtal med kommunen Tlokwe i Sydafrika. Som offentliga aktörer har vi under sju år engagerat oss i den demokratiska utvecklingen och ekonomiska tillväxten i Sydafrika.
Ett flertal gemensamma projekt har genomförts inom områden som miljö, stadsplanering, jämställdhet, företagande, ekonomi och administration, personalfrågor, utbildning. Projekten som är finansierade genom Sida drivs i syfte att minska fattigdomen och vidareutveckla demokratin så att människorna i Sydafrika ska kunna påverka sina liv och det samhälle som de lever i.
I de projekt som vi har tillsammans med Tlokwe arbetar samtliga aktörer utifrån lokala förutsättningar. För det krävs starka och kompetenta institutioner. Det är på detta område som regionen gör sina insatser genom kommunala partnerskap.
Institutionella förändringar banar också vägen för och skapar förutsättningar för en ekonomisk utveckling. Förutsättningen för ett gott arbete är att vi utgår från redan fungerande strukturer och arbetssätt och stödjer en utvecklingspolitik som matchar den ekonomisk-politiska verkligheten.
Under de år som regionen har varit aktiv i Sydafrika har Regionförbundet södra Småland, flera av regionförbundets medlemsorganisationer, Institutet för lokal och regional demokrati samt Linnéuniversitetet bidragit genom projektåtgärder. Älmhults kommun och Växjö kommun är dessutom Millenniekommuner.
Det är genom mångfald och olika kompetenser från myndigheter, universitet och forskningsinstitutioner, civila organisationer, kommuner och företag, som biståndet kan få störst effekt.
Nu mer än någonsin är vårt stöd och samarbete viktigt. Sydafrika och världen efterfrågar starka demokratiska ledargestalter som står för positiva visioner, tolerans och integritet.
Det dynamiska ledarskap som genomsyrades i Mandelas ledarskap och livsgärning råder det brist på i?dag, både i Sydafrika och i världen.
Roland Gustbée (M), Regionförbundet södra Småland,
Suzanne Frank (M), Landstinget Kronoberg
Charlotta Svanberg (S), Växjö kommun,
ledamöter i styrgruppen för samverkan mellan Kronobergs län och Tlokwe City Council.