Annons
Nyheter

Växjö redo för den kommande skolreformen

Nyheter • Publicerad 16 mars 2011

Jan-Åke påstår att vi har minskat budgeten under 2011 vilket inte stämmer. Gymnasienämnden har fått ett tillskott jämfört med budget 2010. Gymnasieskolorna har fått något mindre i anslag, men det är naturligt utifrån det faktum att skolorna har tappat i elevunderlag.

Precis som Jan-Åke beskriver det håller vi inom förvaltningen och på skolorna för fullt på med att förbereda den nya gymnasiereformen, och det görs i dagsläget inom befintliga budgetramar. Vi är fullt medvetna om att reformen kommer att innebära omställningskostnader, men detaljer kring strukturen och hur mycket det kommer att påverka kostnaderna i organisationen är det i dagsläget svårt att bedöma. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med detta och under 2010 har ett omfattande arbete genomförts för att anpassa organisationen utifrån de förutsättningar vi har fått.

Annons

Vi utnyttjat kompetensutvecklingsdagar för att förankra innehållet i reformen bland hela personalen, och det är självklart att arbetet kommer att intensifieras under året.

Vi går snart in i en ny budgetprocess för budget 2012, och då kommer vi att diskutera den ekonomiska frågan vidare. Just nu håller vi på att gå igenom verksamheten med syfte att komma fram till vilken organisation vi behöver i framtiden. Vi ser just nu över hela resursfördelningsmodellen.

Jag är övertygad om att vi kan utnyttja resurserna på bättre sätt, därför är det viktigt att vi har en budget i balans. Det verkar tyvärr som att vi inte har samma uppfattning, Jan-Åke och jag. Det verkar som att hans förslag är att ösa in pengar som om det vore den enda lösningen. Vad jag kräver är en organisation som står sig i det långa perspektivet, som är attraktiv bland elever, som kan erbjuda den bästa skolan i de bästa lokalerna. Jan-Åke och alla kan känna sig trygga att vi har alla förutsättningar för detta i kommunen. Vi har kapaciteten att kunna omorganisera oss såväl ekonomiskt som strukturellt. Vi har en kompetent personalstyrka, vi satsar på att renovera och modernisera våra lokaler och vi vågar fatta beslut som gör att vi kan anta morgondagens utmaningar, såsom minskade elevantal och ökad konkurrens.

Mitt uppdrag som ordförande är att de kommunala gymnasieskolorna ska vara av högsta kvalitet och vara elevernas förstahandsval, och att Växjö ska utmärka sig som en utbildningsstad av klass.

Rene Jaramillo (KD)

Ordförande i Gymnasienämnden

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons