Nyheter

Växjösommar ska leda till sysselsättning för ungdomar

 Genom Växjösommar erbjuder kommunen ungdomar ett varierat utbud av sysselsättning och samtidigt ges stimulans för yrkesval, entreprenörskap, integration, delaktighet och internationalisering, skriver Bo Frank (M), Per Schöldberg (C), Patric Svensson (FP) och René Jaramillo (KD), alliansen i Växjö kommun.
Nyheter • Publicerad 29 september 2012
Genom Växjösommar erbjuder kommunen ungdomar ett varierat utbud av sysselsättning.
Genom Växjösommar erbjuder kommunen ungdomar ett varierat utbud av sysselsättning.Foto: PONTUS LUNDAHL SCANPIX

Genom alliansens satsningar i budgeten har Växjösommar blivit ett begrepp som man pratar om i hela landet. Växjösommar har genom ferieplatser erbjudit ett flertal av Växjös ungdomar, mellan 16 och 20 år en meningsfull sysselsättning under sommaren. Under de senaste åren har antalet platser ökat och i somras fanns 1 000 platser som nästintill motsvarade den efterfrågan som funnits. Nu spänner vi bågen ytterligare och lova att till 2013 så ska alla ungdomar få betalt arbete/sysselsättning. Genom Växjösommar erbjuder kommunen ungdomar ett varierat utbud av sysselsättning och samtidigt ges stimulans för yrkesval, entreprenörskap, integration, delaktighet och internationalisering.

I rapporten Sammanställning av Växjösommar 2012 finns en utmärkt redovisning av allt som gjorts och nya utmaningar finns beskrivna. Ferieplatserna är per definition jobb som inte ersätter vanliga sommarjobb då ordinarie anställda har semester. Det är skapade platser som förstärker befintliga arbetsplatser och föreningar. Det har funnit ferieplatser inom vården, kulturen, föreningslivet, idrotten och i fastighetsbolagen. Allt ifrån Uffes källare till gatukontoret. Växjö sticker ut i övriga Sverige genom att betala en hög timersättning för denna typ av ferieplatser – 69 kronor i timmen.

Utmaningen 2013 är att hitta något som passar alla. Vi noterar att drygt 100 ungdomar tackade nej till plats och 1 283 sökte de 1 000 platserna. Vi är övertygade om att detta är en av kommunens viktigaste sociala insatser och samtidigt starkt integrationsfrämjande. Vår långsiktiga vision är att det ska vara sommar året om genom att antalet ferieplatser ökar inte bara på sommartid.

Kommunens ansvariga beskriver i rapporten för 2012 några av de utmaningar som vi står inför och vi delar denna beskrivning. Fler kommunala bolag och förvaltningar måste jobba med detta och det måste plockas fram handledare i god tid. Det faktum att vi har EM i fotboll för damer 2013 innebär en spännande möjlighet för många ungdomar.

Vi är som politisk ledning stolta över de insatser som nämnden för Arbete och Välfärd och dess förvaltning åstadkommit. Men vi vill också väcka tanken på att erbjuda företagen att anmäla in platser i detta system.

Det är faktiskt så att många företag har både på kort och lång sikt behov av att anställa. En ferieplats kan vara början på en lärlingsutbildning eller en introduktionsperiod där företagen kan få en halv årslön betald av staten. Växjösommar kommer även i framtiden att v ara en prioriterad verksamhet.

BO FRANK

PER SCHÖLDBERG

PATRIC SVENSSON

RENÉ JARAMILLO

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.