Annons
Nyheter

Vem bryr sig om kompetens?

Jag funderar ofta på politikernas roll kopplat till utbildning. Då menar jag inte grundskolan utan den utbildning och kompetensförstärkning som sträcker sig över hela det vuxna yrkeslivet. En kompetensutveckling som tyvärr ofta är eftersatt och inte blir av, skriver Inger Rutensköld, regionchef Unionen Småland.
Nyheter • Publicerad 19 september 2014
Unionen anser att möjligheterna att på olika sätt höja sin kompetens genom exempelvis Komvux och Yrkeshögskola måste förbättras.
Unionen anser att möjligheterna att på olika sätt höja sin kompetens genom exempelvis Komvux och Yrkeshögskola måste förbättras.Foto: Urban Nilsson

Varför talar ingen om behovet av kompetens­utveckling?

Vi har nyss gått till val­urnorna. Vallöfterna gavs och ifrågasattes i samma stund av de politiska motståndarna.

Annons

Det pratades om fler arbetstillfällen och samtidigt ett högre antal som står utanför arbetsmarknaden. Det är inte alldeles enkelt att förstå tycker jag.

Jag funderar ofta på politikernas roll kopplat till utbildning. Då menar jag inte grundskolan utan den utbildning och kompetensförstärkning som sträcker sig över hela det vuxna yrkeslivet. En kompetensutveckling som tyvärr ofta är eftersatt och inte blir av.

Jag kan konstatera att de som har haft möjlighet till kompetensutveckling i yrkeslivet blir kreativa och uppfinningsrika vilket bidrar och stärker företagen och Sveriges konkurrenskraft. Det skapar samtidigt en positiv rörelse på arbetsmarknaden.

Det är supervalår och ingen­­stans hör jag debatten handla om människors kompetensbehov under arbetslivet. Anmärkningsvärt.

Jag vet att de flesta är fullt medvetna om den snabba utvecklingstakt som vi befinner oss i.

Det krävs ständig kompetensutveckling för att kunna leva och verka i denna ­förändringens värld.

Vi i Unionen anser att:

? Ungdomsarbetslösheten är ett utbildningsproblem, inte ett löneproblem.

? Möjligheterna att på olika sätt höja sin kompetens genom exempelvis Komvux och yrkeshögskola måste förbättras.

? Gemensamma forsknings- och innovationssatsningar där stat och näringsliv gemensamt finansierar och genomför projekt, bör prioriteras och utvecklas ytterligare.

Annons

Ett system för kompetensutveckling av yrkesverksamma ska införas, där staten och parterna på arbetsmarknaden och individen delar på kostnaderna.

Partsmodellen förutsätter att det politiska systemet strävar efter samverkan. Politiken måste möta upp med en aktiv arbetsmarknadspolitik, näringspolitik och generell välfärd.

Ett ännu bättre och systematiskt trepartssamarbete mellan staten och arbetsmarknadens parter är centralt för att möta framtidens utmaningar, både politiskt och institutionellt.

Unionen vill se ett Sverige där vi får fler och bättre jobb, har balans i arbets­livet och där kompetens ger kraft.

INGER RUTESKöLD

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons