Annons
Nyheter

Vem vill ha våra röster?

Natur- och kulturmiljövård tycker många av oss är viktigt, men vi känner inte igen oss i många stadsbors Skansenideal. Det är inte urskog vi vill ha inpå knutarna, utan en brukad och öppen eller halvöppen natur, skriver, Lars-Ove Johannsson, Håkan Lundgren, Per-Göran Sigfridsson, Sofia Hidling, Mikaela Johnsson, Per Brunberg, Per Petersson, Nina Nilsson och Christian Horn, Regionförbundsstyrelsen LRF Sydost.
Nyheter • Publicerad 1 september 2014
Vi vill ha en brukad och öppen eller halvöppen natur inpå knutarna, skriver artikelför­fattarna.
Vi vill ha en brukad och öppen eller halvöppen natur inpå knutarna, skriver artikelför­fattarna.Foto: Sif Erlandsson

Sverige är större än storstan. Visst, vi som lever och verkar på landsbygden är i minoritet men 34 procent av Sveriges befolkning lever ändå utanför städerna.

Våra röster räknas också. Förvånat ser vi oss om i en valrörelse som inte längre alls verkar handla­ om oss. Trots att vi står för värden och lösningar kring frågor som mat, jobb och energi.

Annons

Valfrihet tycker många av oss är viktigt, och i städerna är utbudet enormt. På små orter ställer vi inga höga krav, men vi behöver en servicenivå som ger en fungerande vardag. Det måste gå att leva även utanför storstaden!

Vi vill värna om miljön och tar gärna bussen, men vi klarar oss inte utan bil. Och bilen klarar sig inte utan drivmedel. Vi vill gärna veta hur politikerna vill underlätta för bilismen på landsbygden och förbättra kollektiv­trafiken i städerna.

Grunden för människornas försörjning, oavsett om vi bor i staden eller på landet, är jorden och skogen. I politiken verkar dock jobben och utvecklingsmöjlig­heterna finnas inom IT och media.

Vem står upp för att utveckla jordbruket, där det finns stora potentialer, så att vi kan nå en högre självförsörjningsgrad eller för skogsbruket som är en av landets främsta exportkällor?

Nya värderingar får också allt fler människor att lämna städerna för ett lugnare liv på landsbygden. I framtiden kanske till och med ungarna bussas till eftertraktade landsbygdsskolor där miljön ger förutsättningar för en god uppväxt och utbildning.

Natur- och kulturmiljövård tycker många av oss är viktigt, men vi känner inte igen oss i många stadsbors Skansenideal.

Det är inte urskog vi vill ha inpå knutarna, utan en brukad och öppen eller halvöppen natur. Då måste marken brukas i takt med utvecklingen. Det måste löna sig att bruka­ jorden och skogen. Det är den nyttjade arealen som skapat de naturvärden som finns i dag.

Valmöjligheter och service på landsbygden, transporter och driv­medel som passar i glesbygden, de gröna näringarnas roll i näringslivet och natur- och miljövårdens koppling till landsbygden och näringslivet är alla frågor som totalt lyser med sin frånvaro i valdebatten.

Vi frågar oss nu vem vill ha våra röster? Vem vill visa vägen för oss i mindre orter eller byar? Vem ser potentialen i jorden och skogen som vår framtid, och inte som något som måste till för att inte allt ska växa igen?

Det finns många röster att hämta på att seriöst bara diskutera en bråkdel av dessa frågor. Vem vill ha dem?

Annons

Lars-Ove Johannsson

Håkan Lundgren

Per-Göran Sigfridsson

Sofia Hidling

Mikaela Johnsson

Per Brunberg

Per Petersson

Nina Nilsson

Christian Horn

Regionförbundsstyrelsen LRF Sydost.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons