Nyheter

Vet Eva Johnsson vad invandrare står för?

Eva Johnsson, kd, verkar anta i sin debattartikel den 4 juni att invandrade personer inte värderar demokratin lika högt som infödda, skriver Dino Viscovi, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap, på Linnéuniversitetet.
Men han menar att detta inte stämmer, i själva verket har de större förtroende än svenskar i allmänhet för både regering, riksdag, kommunstyrelser och politiska partier.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2010
Eva Johnsson borde arbeta med att få alla invånare i Sverige att få större tilltro till politiken menar Dino Viscovi.
Eva Johnsson borde arbeta med att få alla invånare i Sverige att få större tilltro till politiken menar Dino Viscovi.Foto: 

Visa invandrare vad Sverige står för, lyder rubriken på ett debattinlägg av riksdagsledamoten Eva Johnsson, kristdemokrat. Bakgrunden är ett regeringsinitierat förslag om en utbildning för nyanlända, som ska få lära sig mer om svensk demokrati och samhällsliv. Så långt är allting väl: vem kan säga något ont om satsningar på medborgarskolning, för vem de vara må?

Men Eva Johnsson går längre, det handlar nämligen inte bara om kunskaper, menar hon, utan också om värdegrund. Syftet med utbildningen är att förmedla de värden som finns nedlagda i vårt lands tyngsta dokument, närmare bestämt grundlagen och regeringsformen.

Det låter onekligen som Eva Johnsson tycker att invandrares värderingar borde förändras frågan är bara i vilken riktning. För i själva verket har invandrade personer över lag något större tilltro till svenska demokratibärande institutioner än infödda.

I SOM-undersökningarna (som årligen görs vid Göteborgs universitet) frågar man bland annat om vilket förtroende människor har för regeringen, riksdagen, kommunstyrelserna och de politiska partierna, liksom för grundskolan, universitet och högskolor alla givetvis centrala i en vital demokrati.

I samtliga dessa fall är förtroendet högre bland de invandrade (alltså de som är födda utanför Sveriges gränser) än de infödda. Förtroendet är till och med ytterligare högre bland personer födda utanför Europa.

Förklaringen till detta är inte särskilt komplicerad. Många av de nyanlända kommer från totalitära stater. Frånvaro av demokrati är ett mycket tungt vägande skäl till att de över huvudtaget lämnat sina hemländer. Människor som kommer till Sverige har alltså gjort ett aktivt val för demokratin och demokratiska institutioner.

Problemet är med andra ord inte att de som invandrar har fel värdegrund. Problemet är snarare att så få personer generellt hyser tilltro till politiken och det politiska systemet.

Det är detta som Eva Johnsson borde arbeta med. Och det gör hon knappast bäst genom att inför nationaldagen på tveksamma grunder lägga ut texten om att invandrare borde förändra sina värderingar i demokratifrågor.

Dino Viscovi

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.