Annons
Nyheter

”Vi är skyldiga att grunda våra beslut på vetenskaplig kunskap”

Nyheter • Publicerad 25 februari 2012
Peter Karlsson.
Peter Karlsson.Foto: 

 Det stämmer att det är svårare att få ersättning ur arbetsskadeförsäkringen om man har jobbat inom exempelvis vården. Det är kopplat till att det fattas forskning om traditionellt kvinnliga yrken.

I förarbetena till lagstiftningen står det att vi är skyldiga att grunda våra beslut på vetenskaplig kunskap.

Annons

Vi förstår att förväntningarna på arbetsskadelagstiftningen är andra än de som lagen beskriver, vilket är en politisk fråga. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson sa till LO-tidningen 17 februari att det är oacceptabelt att kvinnor har så mycket svårare att få sina arbetsskador erkända. Det är naturligtvis bara att instämma i detta.

Regeringen har gett Statens beredning för medicinsk utvärdering uppdraget att undersöka var det finns kunskapsbrister som gör att kvinnor systematiskt hamnar i sämre läge än män. Försäkringskassan ändrar sin tillämpning av lagarna utefter hur prövningarna i domstol faller ut. En rättssäker tillämpning är helt centralt.

Förvaltningsrätten ändrade 17 procent av försäkringskassans beslut inom arbetsskadeförsäkringen 2011. Det är samma omfattning som andra förmåner inom socialförsäkringen ändrades.

Vid processer i förvaltningsrätten framkommer ofta nya fakta som gör att domstolen fattar ett annat beslut. Helene Johansson Wifvesson skriver också om avdelningen för Processjuridik och har tråkiga erfarenheter av försäkringsmedicinska rådgivares bidrag i utredningarna.

Jag beklagar verkligen det. Helene Johansson Wifvesson kan lita på att alla som jobbar på försäkringskassan vill ge den försäkrade all den ersättning som han eller hon har rätt till. Avdelningen för processjuridik har ett extra ansvar att besluten är rättssäkra (läs rättvisa). De efterfrågar tydlig rättspraxis, vilket kan innebära att försäkringskassan ibland överklagar. Ett annat skäl kan vara att en domstol har frångått praxis av oklara skäl. Återigen, tydlig och rättssäker tillämpning är helt centralt.

När det gäller den försäkringsmedicinska rådgivaren bidrar denne då handläggaren behöver hjälp med medicinsk fakta, det är dock handläggaren som utreder och beslutar i ärendet.

PETER KARLSSON

områdeschef

Försäkringskassan Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons