Nyheter

Vi behöver en europeisk union som sysslar med rätt saker

Öppna gränser, frihandel och gemensamma krafttag för att lösa klimatfrågan. Så vill Isak Engqvist (C) att EU-parlamentet ska fungera. Nu kandiderar Markarydspolitikern.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2013
?För mig ska EU-samarbetet handla om öppnare gränser, frihandel och gemensamma krafttag för att lösa klimatfrågan.? FOTO: Scanpix
?För mig ska EU-samarbetet handla om öppnare gränser, frihandel och gemensamma krafttag för att lösa klimatfrågan.? FOTO: ScanpixFoto: 

Om mindre än ett år är det dags för oss att bege oss till valurnorna och rösta i Europaparlamentsvalet. Hela EU går då till val för att välja de 766 ledamöter som ska sitta och vara med och bestämma EU-politiken de kommande fem åren. Att vara Europaparlamentariker har blivit ett allt viktigare uppdrag.

Det var egentligen för miljön och den internationella politiken som jag valde att engagera mig politiskt från första början. Detta gör att jag i grund och botten tycker att EU är ett bra projekt. Ett projekt där länder valt att samarbeta i stället för att kriga. Tyvärr har EU-maskineriet utvecklats till ett samarbete som lägger sig i allt för mycket detaljer och väljer att inte fokusera på de viktiga frågorna. För mig ska EU-samarbetet handla om öppnare gränser, frihandel och gemensamma krafttag för att lösa klimatfrågan. EU ska vara en möjliggörare för dess medborgare och inte bidra till regelkrångel och hinder.

Det bästa med EU är den fria rörlighet som har byggts upp genom samarbetet, med passfria gränser och möjligheten att resa fritt i Europa. Denna frihet har tyvärr under senare år ifrågasatts från olika håll. Exempelvis har Frankrike vid visst tillfälle önskat att återinföra gränskontroller vid sina gränser. Danmark ville innan deras senaste regeringsskifte införa strängare tullkontrollen vilket till viss del skulle kunna ses som återinförandet av gränskontroller. Nu senast har det rapporterats om att ungerska studenter efter examen inte får jobba utomlands förrän de arbetet ett visst antal år inom landet.

Dessa tendenser på ett mer stängt Europa där människor inte får hitta sin plats i livet satsa på sina drömmar och skaffa sig nya erfarenheter vill jag vara en kraft mot. Mer öppenhet är vad Europa behöver.

Miljö- och klimatfrågan är de stora utmaningsfrågorna. Här måste EU ha en stark ledartröja ifall de internationella klimatförhandlingarna ska komma någon vart. Man måste då visa på tydliga åtgärder på hemmaplan. EU måste se till att minska sina koldioxidutsläpp, få till ett hållbart fiske och ett miljövänligare jordbruk. Områden där en del gjorts men där mycket finns kvar att göra.

EU spelar en allt större roll för de beslut som fattas i riksdagen, landstingen och kommunerna. Exempel kan det handla om datalagringsdirektivet, reglering av vargjakt eller regler om offentlig upphandling. Regler som påverkar oss varje dag. Därför spelar de stor roll vilka vi skickar till Europaparlamentet, de är nämligen med och påverkar och beslutar om innehåll och ifall vi ens ska ha dessa regler på EU-nivå.

För mig ska EU-politik handla om öppnare gränser och gemensamma krafttag för att lösa klimat- och miljöutmaningarna och inte detaljstyrning i frågor som länder, regioner, kommuner och människor själva bättre beslutar om. Därför kandiderar jag till Europaparlamentet.

ISAK ENGQVIST (C)

Förste vice ordförande

Centerstudenter och kommunpolitiker i Markaryd

Kandidat till Europaparlamentet

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.