Annons
Nyheter

”Vi behöver ordning och reda på arbetsmarknaden”

Det var på tiden att ett politiskt parti äntligen ställde sig upp för den svenska modellen.
Nyheter • Publicerad 16 december 2013

Något helt annat än den politik som har förts sedan den moderatledda regeringen tog över makten, och som knappast har främjat vår modell utan snarare raserat den. ??Förslaget som Socialdemokraterna har presenterat är otvivelaktigt ett förslag som skapar förutsättningar för en stark modell och för ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden.

I tio punkter har partiet formulerat det som krävs för att vi som arbetar i Sverige ska ha grundläggande skydd för våra löner och anställningsvillkor och dessutom att företagen ska ha en sund konkurrens i vårt land. ??Det handlar ytterst om att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige - för alla som arbetar här. När arbetsmarknadsminister Svantesson (M) säger att såväl LO som Socialdemokraterna bygger murar mot övriga världen blir det nästan fånigt. Vilka murar är det som byggs upp? För både de som jobbar på företagen runt om i landet och för de som kommer hit för att arbeta handlar det om rätten till schysta villkor, att överenskommen lön efterlevs. Så kan våra kollektivavtal fortsatt vara starka och skyddas.?

Annons

Förslaget innebär inte något förbud för andra att komma till Sverige för att utföra arbete. Det som föreslås är att de fackliga organisationerna får rätt att vidta åtgärder för att få kollektivavtal. Det garanterar, som vi ser det, konkurrens på lika villkor, att de anställda har rimliga förutsättningar och att arbetsmarknadens parter ytterst kan ta sitt ansvar samt bevaka att överenskommelser följs.?? Att retorik och politik inte alltid hänger samman när Moderaterna säger sig värna kollektivavtalen har varit tydligt i beslut efter beslut. Därför är det viktigt att vi löntagare står upp för våra villkor. Vi behöver få en arbetarvänlig regering – inte högerpartier som kallar sig moderna eller nya.

Vi behöver en stark (S)-ledd regering för att säkerställa att våra villkor är schysta och att våra löner inte dumpas. Vi behöver helt enkelt Löfven som statsminister för att få ordning och reda på arbetsmarknaden.

Lars-Olof Petersson

Tomas Blomster

IF Metall Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons