Annons
Nyheter

Vi efterlyser modiga politiker

Växjö har ett unikt läge i landet. Kommunen växer och har ambitioner att växa ytterligare. I dag planeras det för 100 000 invånare inom något decennium. Infrastruktur, bostadsmarknad och inte minst utbildning måste dimensioneras för att rymma nya Växjöbor.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Jonas Nilsson. Robin Jacobsson och Joakim Fagervall intervjuas av Daniel Rydström på kaféhyllan på Börjes.Foto: Urban Nilsson

Grunden för att vara en attraktiv tillväxtkommun är att ha ett utbildningssystem i toppklass.

Med en förskola som ger alla barn en gedigen grund att stå på.

Annons

Med en grundskola som har förutsättningar att lyckas med varje elev.

Med en gymnasieskola som lägger grund för vidare studier och yrkesliv.

Med ett universitet som ligger i framkant inom forskning och utbildning.

I dag ser vi tyvärr brister i systemet. Stora barn- och elevgrupper. Fler elever i grundskolan som inte når behörighetskraven till gymnasieskolan, vilket leder till att gymnasiet tar över elever som i större utsträckning inte nått upp till kunskapsmålen. Även resultaten i gymnasieskolan har sjunkit de senaste åren.

Den senaste tiden har gymnasieskolorna varit i fokus i media. Det blåser bland lärarna, och det blåser rejält. Grunden är kommunens budget för 2012, som lärarna ser drastiskt försämrar förutsättningarna att lyckas uppnå goda resultat med eleverna. Redan i juni 2011, i samband med kommunfullmäktiges budgetsammanträde, påtalade och yrkade Lärarförbundet bibehållna resurser till gymnasieskolan. Budgeten är ju underlag både för de kommunala och fristående skolorna. Vi såg det huvudlösa i statens beräkningar att den nya gymnasiereformen skulle generera besparingar på 6 miljoner kronor för 2012, och yrkade att kommunen skulle täcka upp för de minskade statsbidragen. Som man gjort i flera andra kommuner i landet.

Oron gäller framför allt kvalitén. Gymnasielärarna i Växjö har höga ambitioner, och varje dag utförs stordåd av en kompetent och välutbildad lärarkår. Varje dag gör lärarna sitt yttersta för att eleverna ska få nya kunskaper, uppnå goda studieresultat och växa som människor. Om detta kan många elever vittna.

Oron gäller hur framtidens gymnasieskola kommer att se ut. Med allt större undervisningsgrupper. Med försämrade förutsättningar att få alla elever att nå målen. Vi vet att elevkullarna minskar de närmaste åren, men elever med olika typer av svårigheter och diagnoser ökar. De ska enligt lag få det stöd och den hjälp de behöver. Med mindre tid till för- och efterarbete samt reflektion. Med nedlagda inriktningar som gör utbudet fattigare. Och till detta en ökad administrativ börda som också tar fokus från kärnuppdraget, elevernas lärande.

Växjös gymnasieskolor är värda en bättre framtidsvision än denna. Lärarförbundet har varit, och kommer även framöver att vara, en röst för ett skolväsende i toppklass. Att satsa på skolan är att satsa på framtiden. Det är en grund inte bara för Växjös tillväxt, utan för hela landets välfärd och konkurrenskraft.

Därför efterlyser Lärarförbundet modiga och ansvarsfulla Växjöpolitiker, som lever upp till begreppet Utbildningsstaden Växjö och som lyssnar in de som har ordinationsrätt i skolan; lärarna och skolledarna.

Vi vet vad som krävs för en skola i toppklass. Vi vet vad som krävs för att nå goda resultat och ökad måluppfyllelse. Vi vill ha en konstruktiv dialog, i syfte att erhålla de medel som krävs för 2012 och kommande år, för att vända den negativ trend som vi ser i dag, samt att bygga ett skolväsende för framtiden. Börja med skolan så löser sig resten!

Annons

JONAS NILSSON

Det råder en oro för hur framtidens gymnasieskola kommer att se ut. Med allt större undervisningsgrupper. Med försämrade förutsättningar att få alla elever att nå målen, skriver Jonas Nilsson, ordförande Lärarförbundet Växjö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons