Annons
Nyheter

Vi har i alla fall hemvärnet

Militär förmåga och auktoritär, politisk utveckling har alltid varit en vådlig kombination. Det krävs inte mycket till analys för att konstatera att vår del av världen är långt mind­re trygg nu än för tio år sedan, skriver Olof Karlborg, ord­förande Folkpartiet Tingsryd och Allan Widman, Riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014
Inga viktigare plattformar, som stridsflygplan, örlogsfartyg eller stridsvagnar, får avvecklas, skriver artikelförfattarna. Foto: TT
Inga viktigare plattformar, som stridsflygplan, örlogsfartyg eller stridsvagnar, får avvecklas, skriver artikelförfattarna. Foto: TTFoto: 

Det svenska försvaret har länge varit ett lätt ville­bråd. Avsaknaden av tydlig­ hotbild och den militära allianslösheten har inte förmått kravställa­ en nationell försvarsförmåga. Det ekonomiska utrymmet har i?stället tagits i anspråk av andra aktörer med stark vilja och tydliga dag­ordningar.

Försvaret av Sverige är inget särintresse. Där­emot finns det gott om särintressen inom och utom myndigheten Försvarsmakten. Främst är det industrin och horder av konsulter som kunnat härja fritt.

Annons

ÖB uttalar ofta att ­personalen är försvarets viktigaste tillgång. Och så är det. Men, liksom vår materiel, måste officerare och soldater dimensioneras och inriktas mot skapande av en tillräcklig mängd krigsdugliga förband.

I krig ska en överste­löjtnant vara bataljonschef. Vårt nu beslutade försvar ska bestå av åtta manöverbataljoner, men i Försvarsmakten finns det 960 överstelöjtnanter.

Vårt närområde är under snabb förändring. Ryssland satsar i relativa tal snabbare på sitt försvar­ än något annat land i världen. Trots korruptionen kommer detta att gene­rera en ökad förmåga både kvalitativt och kvantitativt.

Samtidigt går den politiska utvecklingen i Ryssland sedan länge i fel ­riktning. Det finns i praktiken ingen­ politisk opposition. Ingen rättstatlighet eller press­frihet. Demokratiska krafter i civilsamhället stämplas som utländska agenter och trakasseras. I praktiken­ utser ledar­skapet sig själv och innebörden är att ryska vapen inte längre står under demokratisk kontroll.

Militär förmåga och auktoritär, politisk utveckling har alltid varit en ­vådlig kombination. Det krävs inte mycket till analys för att konstatera att vår del av världen är långt mind­re trygg nu än för tio år sedan.

Slutsatsen måste bli att Sverige skyndsamt och aktivt agerar för en stärkt, nationell säkerhet. Sverige bör omgående söka medlemskap i Nato. Vare sig EU eller det nordis­ka samarbetet erbjuder några försvarsgarantier.

Med utgångspunkt från regional försvarsplanering ska ett nationellt försvar återuppbyggas. Arbetet ska börja på Gotland som återigen får utgångsgrupperade, militära förband.

Inga viktigare platt­formar, som stridsflygplan, örlogsfartyg eller stridsvagnar, får avvecklas. All anställd personal inom försvarsmakten ska krigsplaceras och övas i sina befattningar.

Det militära försvarets existensberättigande är produktionen av krigsduglig bekämpnings­förmåga?–?vår grad av farlighet för en potentiell fiende. Den insikten, liksom att världen är för­änderlig, har under alltför lång tid saknats. Nu kan det mycket väl vara brått­om.

Olof Karlborg

Annons

ordförande Folkpartiet Tingsryd

Allan Widman

Riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons