Vi kan och ska ta gemensamt ansvar för våra äldre
Många röster i samhället ifrågasätter om vi kommer att ha råd att ta hand om varandra i framtiden. När vi lever allt längre och blir så många fler äldre kommer vi kanske inte att kunna ge den vård och omsorg som de gamla behöver, säger några. Vi är övertygade om att detta är en myt för att slå hål på den svenska solidariteten.
Det är sant att vi lever längre. Det är sant att vi blir fler äldre. Men det är bara positivt. Om vi i framtiden ska ha råd med välfärden handlar det om ett politiskt vägval. Det vägvalet gör vi nu. Frågan om vi ska finansiera vården och omsorgen gemensamt i framtiden är en politisk fråga som handlar om fördelningen av bördorna och om vem som ska få tillgång till välfärden. Det är dags att visa den ideologiska skillnaden.
Vi socialdemokrater vill lösa utmaningarna, utveckla och stärka den svenska välfärdsmodellen med en gemensam och solidariskt finansierad sjukvård och omsorg. Ett samhälle där var och en bidrar efter förmåga och får vård, stöd och hjälp efter sina behov.
De mest sjuka äldre ska kunna känna sig trygga med vård och omsorg. Genom en utökad läkarmedverkan och i samverkan mellan landstinget och länets kommuner ska förutsättningar skapas för att den äldre, om man så önskar, ska kunna få sitt behov av vård och omsorg i hemmet. Ett steg på vägen är att landstinget nu inför mobila läkare till stöd för hemsjukvården i hela länet. Socialdemokraterna har under flera år föreslagit att det lyckade projektet från Ljungby med mobil läkare ska finnas tillgängliga i länets samtliga kommuner.
Den palliativa vården , det vill säga lindrande vård i livets slutskeende måste utvecklas, byggas ut och erbjudas på ett likvärdigt sätt i hela länet. Palliativ vård måste vara möjlig i hemmet men även på särskilda vårdplatser. Det är viktigt att kommun och landsting kan stödja och avlasta anhöriga som mycket ofta utsätt för både fysiska och psykiska påfrestningar och ansvar vid palliativ vård.
Den kommunala äldreomsorgen ska präglas av hög kvalitet. Idag tvingas många omsorgstagare inom hemtjänsten möta ett dussintal olika medarbetare för att få sin omsorg. Detta måste kunna organiseras bättre. Kontinuitet mellan personal och den äldre skapar trygghet, kunskap om varandra och högre kvalitet på omsorgen.
Socialdemokraterna kommer att lägga förslag i både landsting och kommuner för att även fortsättningsvis erbjuda sjukvård och omsorg för våra äldre. Vi tar detta ansvar och vi tänker använda politiken som verktyg. Vi är övertygade om att vi måste satsa mer pengar på vård och omsorg i framtiden. Det är politiska beslut som avgör om var och en ska betala för sig själv, eller om vi ska hjälpas åt i samhället. För socialdemokraterna är valet enkelt - alla ska få den vård och omsorg som man behöver, och vi ska betala för den tillsammans!
Anna Fransson, landstingsråd (S)
Tony Lundstedt, vice ordförande Omsorgsnämnden Växjö kommun (S)