Annons
Nyheter

Vi kan vara nöjda med länets sjukvård

Man ska inte förhäva sig, så gör man normalt inte i vårt land. Men vi kan ändå inte låta bli att berätta om hur väl den sjukvård, som Alliansen haft ansvaret för de senaste åren, har utvecklats.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014
Vården ska fu­ngera 365 dagar om året.
Vården ska fu­ngera 365 dagar om året.Foto: ERIK G SVENSSON

För det första , det ekonomiska resultatet. Vid möte i landstingstyrelsen den 28 januari presenterades 2013 års bokslut. Det slutar på ett plusresultat på 115 miljoner kronor inklusive engångsposter (fastighetsförsäljning och återbetalning av AFA-försäkring på tillsammans 95 miljoner kronor), men även dessa borträknade blir det ett plus på 20 miljoner kronor. En resultatförbättring med 167 miljoner på ett år. Landstingets chefer och medarbetare har gjort en jättefin insats som nått denna resultatförbättring.

För det andra , resultatet i Öppna jämförelser, en mätning som görs varje år av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Sjukvården i landets 21 landsting/regioner rankas efter olika­ medicins­ka och andra resultat. Vad sägs om följande ranking: Tillgänglighet?–?femte plats, kirurgi­ och strokesjukvård?–?fjärde plats, Medborgarnas förtroende för sjukvården och kvinnosjukvård?–?tredje plats, diabetessjukvård?–?andra plats. Och när SKL väger ihop alla medicinska indikatorer kommer sjukvården i Kronobergs län på första plats. Bäst i landet alltså. Visst, det finns faktorer där vi ligger sämre till, men dem hoppar vi över i?dag. Den politiska oppositionen brukar inte missa något tillfälle att påminna oss om det.

Annons

För det tredje , rankingen­ av landets sjukhus, som presenterades av tidningen­ Dagens Medicin för någon vecka sedan. Där jämförs en mängd olika data från patientenkäter, data om överbeläggning, väntetider på akuten. Allra­ tyngst väger den medicins­ka kvaliteten. Ljungby­ lasarett hamnar på en hedrande sjundeplats av 18 i kategorin mindre sjukhus, Växjö lasarett kommer elva bland de totalt 36 mellanstora lasaretten. Ett gott betyg åt alla goda insatser som görs i Ljungby och i Växjö.

Sist måste vi nämna vår sjukhusmat. Enheten Kost och restauranger har vunnit­ första pris både när branschföreningen Kost och Näring och när den Nationella patientenkäten jämförde sjukhusmaten­ i Sverige. Vårt län har alltså den bästa patientmaten i hela Sverige. Och detta gäller både i Ljungby och i Växjö. Vår mat är dessutom mer och mer ekologisk. 2006 var andelen ekologiska livsmedel i vårt landsting en procent, 2013 hade den ökat till 45 procent. Målet för 2018 är 60 procent. Även här ligger vi främst i Sverige!

Sammantaget alltså, mycket fint resultat av Alliansens samlade ansträngningar 2013, men minst av allt får vi slå oss till ro. Vi måste återerövra de goda värdena varje dag. Vården ska fungera 365 dagar om året. 2014 har börjat bra. Vi och alliansen ser med tillförsikt fram emot resten av året!

Man ska inte förhäva sig, så gör man normalt inte i vårt land. Men vi kan ändå inte låta bli att berätta om hur väl den sjukvård, som Alliansen haft ansvaret för de senaste åren, har utvecklats, skriver Ulla Hansson, landstingsfullmäktige (M), Ljungby och Ingemar ­Swalander, landstings­fullmäktige (M), Växjö.

Ulla Hansson

Ingemar Swalander

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons