Annons
Nyheter

Vi ökar fokus på effektmål

I myndighetens inriktning inför 2014 har vi i mycket stora delar försökt fokusera på rena effektmål, i någon enstaka del har vi likväl bedömt att vi be­höver vara tydliga och kanske till och med förtydliga vårt grunduppdrag, skriver Jarl Holmström, länspolismästare i Kronobergs län angående artikeln ”Polisjakt – efter bra statistik” i lördagens tidning.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Vi ska definitivt inte medverka till någon så kallad pinnjakt, men vi måste erbjuda den presumtive rattfylleristen en rimlig risk att fastna i en av våra kontroller, skriver Jarl Holmström.
Vi ska definitivt inte medverka till någon så kallad pinnjakt, men vi måste erbjuda den presumtive rattfylleristen en rimlig risk att fastna i en av våra kontroller, skriver Jarl Holmström.Foto: ANNA ERIKSSON / TT

Som relativt nytillträdd länspolismästare i Kronobergs län, kan jag kon­statera att jag kommit till en myndighet med väldigt ambitiösa medarbetare. Här finns en uttalad drivkraft och en vilja att inte bara motsvara förväntningarna utan att helst också överträffa dem.

Vi har också sett att antalet registrerade brott minskat väldigt påtagligt samtidigt som de utredningar som redovisats till åklagarna håller nationell kvalitativ toppklass. Men medarbetarnas stora mått av ansvarstagande kan ibland övergå i frustration då man känner sig otillräcklig och kanske till och med klämd mellan våra olika prioriteringar.

Annons

En sådan prioritering är att vi ska utföra cirka 44 000 alkoholutandnings­prov i år. Det har kombinerats med en tydlig avsikt att samtidigt uppdaga fler rattfyllerister, det vill säga en tydlig betoning på effektmål.

I myndighetens inriktning inför 2014 har vi i mycket stora delar försökt fokusera på rena effektmål, i någon enstaka­ del har vi likväl bedömt att vi behöver vara tydliga­ och kanske till och med förtydliga vårt grunduppdrag.

Rörande just rattfylleri behöver vi även fortsättningsvis visa allmän­heten att det finns en stor risk att man någon gång blir kontrollerad av polisen. Vi vet nämligen att gemene man är väldigt noggrann med att inte ­riskera ett rattfylleribrott. Samtidigt är förvånansvärt många ändå beredda att anpassa gränsen för att köra bil med alkohol i kroppen om man är utomlands och den tillåtna­ gränsen är något högre.

Kontentan blir att man litar på sin egen förmåga men avstår att köra om man riskerar att fastna i en poliskontroll. Vi måste därför även fortsättningsvis jobba på två fronter rörande rattfylleri.

Hittills i år kan vi konstatera att vi trots allt minskat både antalet upp­dagade rattfyllerister och antalet utförda alkoholutandningsprov. I höstas var det dessutom så att vi i Kronoberg utfört minst antal alkoholutandningsprov per 100?000 invånare jämfört med övriga 20 polismyndigheter.

Med polisens omfattande uppdrag och en verksamhet i behov av ständiga prioriteringar, är inte bemanningen i våra olika­ arbetsgrupper statisk. I någon enstaka del av vårt uppdrag kan det därför vara önskvärt med en grundläggande målsättning som är mer individ­relaterad än grupprelaterad.

Vi ska definitivt inte medverka till någon så kallad pinnjakt, men vi måste erbjuda den presumtive rattfylleristen en rimlig risk att fastna i en av våra kontroller. Den nu uttalade målsättningen är därför inte en ökad ambitionsnivå, ej heller­ en så kallad pinnjakt, utan ett förtydligande av det befintliga uppdraget, ett uppdrag som på individnivå är tänkt att bara ­ianspråkta en begränsad del av resurstiden.

En tydligare förändring inför 2014 är istället vår satsning på ungdomar och deras allt liberalare syn på narkotika. Tillsammans med våra samverkanspartners i Livsstil Kronoberg, har vi redan påbörjat vår mer uttalade narkotikasatsning. Med våra engagerade med­arbetare är jag helt övertygad om att det arbetet kommer att ge märkbara positiva effekter.

Jan Holmström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons