Vi satsar på ungdomar
1 135 av de arbetslösa ungdomarna i länet har varit det i mer än sex månader. En stor del av de långtidsarbetslösa ungdomarna saknar tyvärr fullständig gymnasieutbildning.
Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas genom att höja ungdomarnas kompetens och underlätta för dem att ta steget ut på arbetsmarknaden. Detta ska stå i kontrast till att regeringen sänker ambitionsnivån och vill införa ettåriga gymnasieprogram. Vilken väg rustar dagens ungdomar bäst inför framtiden?
Det behövs en aktiv näringspolitik som stimulerar framväxten av nya jobb. Ingen ung ska behöva vara arbetslös mer än sex månader. Vår utgångspunkt är att unga människor ska jobba eller studera, inte vara långtidsarbetslösa.
Efter sex år av Alliansens styre så blir situationen för Kronobergs län bara värre och värre, de tre senaste månaderna har vi hört om nya varsel varje vecka och sammanlagt har närmare 1 000 personer varslats sedan i juli. Det är tydligt att regeringens arbetsmarknadspolitik har misslyckats när arbetslösheten i vårt län närmar sig tio procent och ungdomsarbetslösheten är över 20 procent.
I vår skuggbudget som släpptes nyligen så lanserar vi ett flertal förslag som ska få bukt med den allt högre arbetslösheten
3 Vi vill införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Det ska bli ett krav på unga arbetslösa som får ersättning från samhället att de fullgör sin gymnasieutbildning.
3 Vi ska satsa brett på yrkesintroduktionsjobb där unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. I vårt budgetalternativ gör vi en satsning där kommuner och landsting kan erbjuda 75 procentiga anställningar till kollektivavtalade löner kombinerat med 25 procents handledning.
3 Vår ambition att attackera rekryteringsgapet. I Kronobergs län så vill vart fjärde företag anställa men de har problem att hitta personer med rätt kompetens.
Matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte med den nuvarande regeringens politik, vilket hindrar företagens möjligheter att växa.
Ett tydligt exempel är den yrkeshögskoleutbildning, Servicetekniker för tunga fordon, som finns i Ljungby, men som tyvärr inte fått förlängning trots näringslivets behov av personal inom branschen. Utbildningen är framtagen av Ljungby kommun och näringslivet och är ett lysande exempel på hur olika partners på arbetsmarknaden kan samarbeta. Av de 254 som läst utbildningen så har 92 procent ett arbete sex månader efter avslutad utbildning.
Det behövs breda satsningar, många satsningar kan tas fram tillsammans med näringslivet för att nå bästa resultat. Medan regeringen minskar resurserna och stänger utbildningsprogram så vill vi att fler ska ha möjlighet att läsa på till exempel Linnéuniversitetet.
Vi föreslår 5 500 nya platser inom bristyrkesutbildningar, 7 000 nya platser inom högskola och universitet samt 4 500 nya platser inom yrkeshögskolan.
Totalt kommer detta att skapa cirka 35 000 nya jobb och utbildningsplatser för unga. Platserna kommer skapa möjligheter åt ungdomar som annars riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden under en lång tid framöver.
Carina Adolfsson Elgestam
Medan regeringen minskar resurserna och stänger utbildningsprogram så vill vi att fler ska ha möjlighet att läsa på till exempel Linnéuniversitetet, skriver Carina Adolfsson Elgestam (S), riksdagsledamot.