Annons
Nyheter

Vi socialdemokrater vill ha en rättvis vård

Vi socialdemokrater har en jämlik och rättvis vård i fokus. I landstinget arbetar vi varje dag med vardagsfrågorna som ska göra vården bättre för länets invånare. I riksdagen hanterar vi lagstiftning som påverkar alla patienters rätt till en bra sjuk- och hälsovård.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011

Människors hälsa är för viktig för att låta marknadens pengaintresse styra.

En rättvis och jämlik vård är inte bara fina ord. Det handlar om konkret handling. Vi tror att det går att genomföra riktig valfrihet samtidigt som man har rättvisa möjligheter.

Annons

Den borgerliga landstingsmajoriteten i Kronoberg har en annan syn på valfrihet. Man hade redan före vårdvalets tid haft rätt att välja den vårdcentral man ville gå till. Men då liksom nu är det få som har en realistisk möjlighet att välja på olika alternativ.

För de borgerliga är företagens rättigheter med fri etablering i centrum, för oss socialdemokrater har det hela tiden handlat om att alla patienter ska få en bra vård utförd där de själva väljer att de vill ha den.

Det är i princip bara i Växjö stad som medborgarna har olika alternativ att välja på inom ett rimligt avstånd. I övriga orter i länet och i dess omgivande landsbygd finns bara ett alternativ. Oavsett om alternativet är privat eller offentligt kan man ifrågasätta om det är valfrihet när man bara har en att välja på.

I stället för att öka valfriheten agerar i stället den borgerliga landstingsledningen som i fallet med Lammhults vårdcentral. Allt tyder på att man vill lägga ner den offentliga vårdcentralen och i stället ha en privat aktör. Att gå från en landstingsdriven till en privat vårdcentral ökar inte valfriheten för Lammhultsborna.

I ett län som Kronoberg där en stor del av invånarna bor på små orter eller på ren landsbygd är en väl utbyggd service nödvändig. När man är i behov av vård är apoteken ofta minst lika viktiga som vårdcentraler och sjukhus. Avregleringen av apoteken har i första läget lett till ökade priser och en ökad etablering i de större orterna.

På de mindre orterna finns så tydliga farhågor att staten beslutat om en övergångsperiod där apoteksbolagen måste garantera viss service i glesbygden. Försäljningen av receptfria läkemedel i livsmedels-butiker och bensinstationer har ökat tillgängligheten och gjort livet enklare för många. Samtidigt konkurrerar detta med apoteken på minde orter och gör de mer olönsamma.

Vi är beredda att ta ansvar för en fungerande sjukvård och service med apotek i hela länet. Vi vill ha besked från regeringen hur man tänker hantera apoteksfrågan och vi lägger skarpa förslag i landstinget på hur etablering av vårdcentraler i länet kan bidra till att alla invånare, även i glesbygd, får en bra service.

ANNA FRANSSON, CARINA ADOLFSSON ELGESTAM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons