Annons
Nyheter

Vi står inför tuffa utmaningar

 I ett debattinlägg i lördagens tidning tar Dino Viscovi upp viktiga frågor om Linnéuniversitetets framtid.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2012
Stephen Hwang.
Stephen Hwang.Foto: Per-Erik Sandebäck

Jag delar helt uppfattningen att konkurrensen ökar och att utbildningsutbudet behöver utvecklas för att lyckosamt möta framtidens utbildningsmarknad och studenter. Linnéuniversitetets nuvarande organisation skapades under stark tidspress inför fusionen 2010 – allt blev inte optimalt och därför arbetar vi nu målmedvetet med att skapa en ny organisation, som ger bättre förutsättningar för vårt strategiska utvecklingsarbete.

Viscovi låter påskina att övriga lärosäten kraftsamlar medan vi inte gör det. Detta är en uppfattning som får stå för skribenten själv medan jag ser en rad exempel som vittnar om det rakt motsatta, vad gäller såväl utbildning och forskning som samverkan.

Annons

Vi har exempelvis genomgått hårda kvalitetsprövningar av Högskole­verket som både resulterat i en ny psykologutbildning och samtliga examenstillstånd för lärarutbildningen. För närvarande behandlar Högskoleverket en ansökan från oss om examenstillstånd för civilingenjörer. Genom nya starka utbildnings-program blir Linnéuniversitetet mer attraktivt och bidrar därigenom också till utvecklingskraft och kompetensförsörjning i regionen.

I flera antagningsomgångar har vi varit det lärosäte, vars söksiffror ökat mest i hela landet, vilket tydligt pekar på ökad attraktivitet. Ökningen är fördelad över flera utbildningsområden, både på campus- och distanskurser. Vi sticker dock inte under stol med att det även finns utbildningar med lågt söktryck. Dessa måste självklart särskilt genomlysas i relation till omvärlden, efterfrågan, kvalitet och framtidsutsikter.

På forskningssidan har vi gjort en kraftfull satsning på excellenta forskningsmiljöer i form av ”Linnaeus University Centres”. Vi har fått ­ 22 miljoner kronor från EU:s strukturfonder för att med regionens näringsliv med flera stärka regionens och vår konkurrenskraft. Till detta kan läggas ett framgångsrikt samarbete med familjen Kamprad och IKEA som lett till att en forskningsstiftelse knuten till Småland bildats.

Här ser vi goda möjligheter till forskningsfinansiering framöver. Listan på utvecklingsinsatser och framgångar kan göras längre.

Framför oss har vi, vilket Viscovi mycket riktigt påpekar, en tuff utmaning med sjunkande ungdomskullar och ökad konkurrensutsättning på flera områden. Vi är väl medvetna om detta och gör många insatser för att möta utmaningarna. För-bättring av vår organisation och våra lokaler, utvecklingen av nya utbildningar och starka forskningsmiljöer är bara några exempel.

Som rektor är det min viktigaste uppgift att skapa de förutsättningar som behövs för Linnéuniversitetets fortsatta framgångssaga. Tillsammans med duktiga med-arbetare och studenter och med god samverkan med samhällsaktörer beger jag mig med spänning och tillförsikt iväg på den fortsatta resan in i framtiden.

 Som rektor är det min viktigaste uppgift att skapa de förutsättningar som behövs för Linnéuniversitetets fortsatta framgångssaga, skriver Stephen Hwang, rektor Linnéuniversitetet i ett debattsvar till Dino Viscovis debattartikel Bygg först, tänk sedan? publicerad den 4 februari.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons