Annons
Nyheter

Vi vill ha verklig valfrihet för äldre

Kommentar till Ge äldre rätt att vistas ute av Kerstin och Tomas Lindblad den 6 februari.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

Kommentar till Ge äldre rätt att vistas ute av Kerstin och Tomas Lindblad den 6 februari.

Låt de äldre få komma ut, säger Kerstin och Tomas Lindblad i en insändare som är starkt kritisk till att den rättigheten saknas. De båda vill att ansvariga politiker svarar och ger respons

Annons

Mitt svar är att även äldre är högst olika individer och vill olika, värderar olika och önskar fylla sin vardag med olika innehåll. Det är därför som Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna lagt fram förslag om att den som har hemtjänst ska få ett antal timmar i månaden som man fritt förfogar över innehållet i.

Det kan betyda att någon väljer att komma ut i friska luften varje dag. Någon annan vill ha mer städat. Någon vill gå på teater. Det varierar mellan individer men också från dag till dag vad man helst vill.

Vi har drivit frihetslinjen också när det gäller val av boende efter man fyllt 90. Vi vill att man ska kunna välja maträtter i högre utsträckning. Kort sagt: Vi har velat få igenom en verklig valfrihet.

Tyvärr har det varit blankt nej från de styrande partierna M+C+FP+KD trots att borgerligt styrda Stockholm har infört valfrihetstimmar i hemtjänsten.

Självfallet kommer framtidens äldre att kräva och ha rätt till verklig valfrihet i sina liv. Varför skulle den rätten upphöra vid en viss ålder eller skröplighet? Men förändringen går sakta och i Växjö kommun står det stilla. Rösta därför för en ny majoritet i Växjö 2014!

CARIN HÖGSTEDT (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons