Vi vill se ett jämställt pensionssystem
Men om pensionssystemet inte förändras, ser prognoserna än sämre ut när dagens unga tjejer blir pensionärer. Därför har Centerkvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoförbund, klubbat i?genom ett omfattande förslag för jämställda pensioner?–?här följer ett urval av våra 40 åtgärdsförslag:
3?Möjligt att överlåta individuella pensionsrätter även från inkomstpensionen till partner med gemensamma barn. Vårt mål är ekonomisk självständighet för alla genom hela livet, där betalt arbete innebär pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet, löneökningar, och tjänstepensionspoäng. Men om man ändå väljer att en part utför mer obetalt arbete måste det vara möjligt att överlåta pensionsrätter, för att skydda den part som annars står utan en vettig pension vid eventuell skilsmässa eller partners dödsfall.
3?Tillåt överlåtelse av tjänstepension. Rätten att tjäna in till tjänstepension ska följa LAS-åldern, det vill sägaäven gälla efter 65 år.
3?Politiken ska som arbetsgivare ta ansvar för jämställda löner och rätt till heltid. Lagen om valfrihet, LOV, ger kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan och möjlighet att starta företag inom vård- och omsorgssektorn.
3?Ökad information om tidiga val som påverkar pensionen. Information ska riktas speciellt till unga, så att de kan göra tidiga informerade val. Skolan ska tillhandahålla privatekonomisk undervisning med genusperspektiv.
Centerkvinnornas 40 åtgärder är ett omfattande och långsiktigt hållbart förslag som ger en god början till ett jämställdhetssäkrat pensionssystem.
GUDRUN HOLMBERG
ordförande Centerkvinnorna Kronoberg
förtroendevald Växjö kommun
BRITT-LOUICE BERNDTSSON
Ombud CK förbundsstämma
Landstingsledamot
Ledamot Tingsryds kommun
MONICA PIHL
Ombud för CK förbundsstämma
ledamot Alvesta kommun
SOLVEIG ZANDER
Riksdagsledamot, ordförande Centerkvinnornas pensionsgrupp
GUNILLA HJELM
Förbundsordförande Centerkvinnorna