Nyheter

Vi vill se ett jämställt pensionssystem

85 procent av dagens så kallade fattigpensionärer­ är kvinnor. Många tror att framtidens pensioner­ automatiskt kommer att vara mer jämställda.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2014

Men om pensions­systemet inte förändras, ser prognoserna än sämre ut när dagens unga tjejer­ blir pensionärer. Därför har Center­kvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoförbund, klubbat i?genom ett om­fattande förslag för jämställda pensioner?–?här följer ett urval av våra 40 åtgärdsförslag:

3?Möjligt att överlåta individuella pensionsrätter även från inkomstpensionen till partner med gemensamma barn. Vårt mål är ekonomisk självständighet för alla genom hela livet, där betalt arbete innebär pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet, löne­ökningar, och tjänstepensionspoäng. Men om man ändå väljer att en part utför mer obetalt arbete måste­ det vara möjligt att överlåta pensionsrätter, för att skydda den part som annars står utan en vettig pension vid even­tuell skilsmässa eller partners dödsfall.

3?Tillåt överlåtelse av tjänste­pension. Rätten att tjäna in till tjänstepension ska följa LAS-åldern, det vill sägaäven gälla efter 65 år.

3?Politiken ska som arbetsgivare ta ansvar för jämställda löner och rätt till heltid. Lagen om val­frihet, LOV, ger kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan och möjlighet att starta företag inom vård- och omsorgssektorn.

3?Ökad information om tidiga­ val som påverkar pensionen. Information ska riktas speciellt till unga, så att de kan göra tidiga informerade val. Skolan ska tillhandahålla privatekonomisk undervisning med genusperspektiv.

Centerkvinnornas 40 åtgärder är ett omfattande­ och långsiktigt hållbart förslag som ger en god början till ett jämställdhetssäkrat pensionssystem.

GUDRUN HOLMBERG

ordförande Centerkvinnorna Kronoberg

förtroendevald Växjö kommun

BRITT-LOUICE BERNDTSSON

Ombud CK förbundsstämma

Landstingsledamot

Ledamot Tingsryds kommun

MONICA PIHL

Ombud för CK förbundsstämma

ledamot Alvesta kommun

SOLVEIG ZANDER

Riksdagsledamot, ordförande Centerkvinnornas pensionsgrupp

GUNILLA HJELM

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.