Annons
Nyheter

Vindkraftsstressen i Uppvidinge

Den 29 mars är ett ödesdatum för Uppvidingeborna. På kommunfullmäktiges dagordning finns ärendet för beslut om storskalig vindindustri upptaget.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2011

Att beslutet överhuvudtaget kommit till fullmäktige är ett resultat av att tidigare klubbat beslut i kommunstyrelsen överklagats.

I detta skede valde kommunstyrelsen att återkalla beslutet för vinna tid. Varför är det så bråttom? Vem vinner på att ett beslut går ”fort och fel”? Är det vindkraftsindustrin som driver på beslutsprocessen eller finns det andra som kan ha fördelar av att beslutsordning blir så snabb och enkel som möjligt?

Annons

Detta beslut kommer med all säkerhet att bli normgivande för alla de ansökningar om vindkraftsetableringar som kommunen har att ta ställning till nu och i framtiden, just där tror undertecknad att svaret på ovanstående fråga finns att finna.

Just därför är extra viktigt att kommunfullmäktige fattar ett klokt och väl underbygd beslut som är baserat på fakta och åsikter från alla håll.

Detta beslut handlar inte om man är för eller emot vindkraft. Det är ett beslut som handlar om sunt förnuft!

I Uppvidinge har relativt stora arealer utsetts som riksintressant för vindbruk. Det borde väl då vara rimligt att man i första hand tillstyrkte ansökningar inom detta område för att se hur detta påverkar vårt Uppvidinge och de som bor och verkar här. Att som nu försöka tillstyrka ett område som till 98 procent ligger utanför riksintresset känns bakvänt.

En hänsynsfull utbyggnad av vindkraft inom det utsedda riksintresset uppfyller mer än väl det nationella målet för förnyelsebar energi.

Andra närliggande kommuner har agerat helt annorlunda än Uppvidinges ledande politiker, till exempel i Växjö och Älmhult har man lyssnat till sina medborgare och valt att revidera sina förslag till lämpliga vindkraftsområde. Man har helt enkelt vägt in andra aspekter i sina beslutsunderlag och inte enbart utgått från vindkraftsindustrins hävdande.

I Borås kommun tog man ett princip beslut att ingen invånare ska bli inbyggd av vindkraft i alla väderstreck. Så gör man inte i Uppvidinge, Här anser man att det är helt okej att boende tvingas färdas fem kilometer genom vindindustri oavsett vilket väderstreck man väljer för att komma hemifrån!

SVEN-OLOF SVENSSON, Tvinnesheda

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons