Vinstförbud i välfärden drabbar kvinnor
Löntagarfonder och annan socialism har misslyckats i Sverige och ingen skulle drömma om att föreslå vinstförbud inom Metalls område. Tror Kommunal att vinstförbud ger bättre löne- och jobbutveckling för deras medlemmar? Menar Socialdemokraterna verkligen att vinstförbud i välfärden skapar en jämställdare värld eller högre kvalitet?
Hur tänker man? Vinstförbud ska tydligen bara gälla inom välfärdssektorn där alliansen öppnat upp för alternativ och ökad valfrihet. Om ett privat företag driver ett äldreboende är det fel med vinst oavsett kvalitet och pris. Det är dock inte fel när det gäller företag som bygger äldreboendet eller skolan, eller som levererar läkemedel, utrustning, vårdartiklar, utbildningsmaterial, datorer, IT-program etc. Då är det helt okej med stora vinster och multinationella företag! Men allt betalas ju med samma skattepengar! Var finns logiken och vad är problemet?
De flesta ser det numera som självklart att kunna välja vårdcentral, skola, förskola och äldreomsorg etc, få vill tillbaka till ett offentligt monopol med godtycke, köer och sämre kvalitet. Det är verksamhetens innehåll och pris som är det viktiga. Ingen ekonomiskt kunnig menar att vinster är dåligt för ett samhälle, inte heller i välfärden. Länder som prövat socialism utan företag och absolut inga vinster och valfrihet har alla lämnat systemet. Utom Kuba och Nordkorea, med känt resultat. Ingen vill driva och ta risker, ingen kan investera om man inte får gå med vinst! Ändå förs kravet fram om förbud av vinster inom just välfärden med socialistiska slagord.
LO gör en tydlig politisk vänstermarkering och beslöt på sin kongress att verka för en non profit-princip inom vård, skola och omsorg och lagen om valfrihet ska rivas upp. Jag tycker detta är skamligt!
Frågan uppstår, är det just inom typiskt kvinnliga yrkesområden som det är så fel och fult med vinst? Är det just för kvinnor så fel att kunna välja på flera arbetsgivare? För byggnadsarbetare, tekniker och andra manliga yrkesområden ska företagen kunna fortsätta ha stora vinster, så att Metall, Elektrikerna och andra LO-fack kan kräva högre löner och andra goda villkor till sina anställda, eller? Vore intressant att få svar, när är vinster bra och när är de skadliga?
Katarina Brännström (M), riksdagsledamot
Förslaget om vinstförbud inom välfärdssektorn drabbar typiskt kvinnliga yrkesområden. Det får riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) att reagera.